Кадр з фільму "Пам'ять любові" / фото Arthouse Traffic

28 березня 2024 року в український прокат виходить мелодрама "Пам'ять любові" (Memory), яка торік підкорила серця глядачів Венеційського кінофестивалю.

Це потужна історія кохання між соціальною працівницею Сильвією та Солом, який постійно потрапляє в дивні ситуації, бо забуває те, що з ним сталося буквально кілька годин тому. Їхня зустріч розпочалася з дивного непорозуміння, але цей випадок зближує обох і змушує замислитись, що не такі вже вони й незнайомці.

УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготували пʼять цікавих фактів про команду фільму, які створили ніжну оповідь про двох, чиї почуття можуть перемогти будь-які складнощі. 

Головна героїня Джессіка Честейн 

Головну жіночу роль у фільмі зіграла Джессіка Честейн – оскароносна американська акторка, зірка таких фільмів як "Інтерстеллар", "Воно 2", "Марсіянин" та багатьох інших. У 2022 році акторка відвідала Київ, зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та була нагороджена орденом Княгині Ольги III ступіня. 

Кадр з фільму "Пам'ять любові" / фото Arthouse Traffic

"Оскільки я інколи знімалась у великих фільмах, ходила думка, що мені було б нецікаво бути на знімальному майданчику без високих очікувань та ставок на фільм", – розовіла Честейн в інтерв'ю IndieWire. – Але я зʼявилась на знімальному майданчику "Пам'яті любові", одразу після церемонії "Оскар", де я отримала статуетку за роль в "Очах Теммі Фей". Мішель (режисер – ред.) потім розповів, що багато людей казали йому: "О, Джессіка покине твій фільм, тому що вона щойно отримала "Оскар". 

Головний герой – Пітер Сарсґаард

Головну чоловічу роль виконав американський актор Пітер Сарсґаард. Серед його робіт – ролі журналіста Волтера Дюранті у стрічці Аґнєшки Голланд про Голодомор "Ціна правди", яка була знята спільно з Україною, а також Роберта Кеннеді в "Джекі".

За свою роль у "Пам'яті любові" Сарсґаард отримав Кубок Вольпі як найкращий актор Венеційського кінофестивалю 2023 року, обійшовши, зокрема, Джейкоба Елорді з "Прісцилли", Адама Драйвера з "Феррарі" та Бредлі Купера з "Маестро". 

Кадр з фільму "Пам'ять любові" / фото Arthouse Traffic

"Я знаю, що деменція – це стан, при якому друзі та сім’я страждають від неї в довгостроковій перспективі більше, ніж людина, у якої вона є. Я також хотів зіграти людину, а не хворобу, оскільки деменція була значною частиною життя Сола, але він був не таким", – розповів в інтерв'ю The Guardian актор, який у житті також мав справу з деменцією рідного дядька. 

Режисер – Мішель Франко

Режисер фільму та автор сценарію – Мішель Франко, лауреат престижних нагород фестивалів класу А. Картина "Новий порядок" 2020 року принесла йому "Срібного лева" – Ґран-прі журі Венеційського кінофестивалю, а стрічка "Хронік" 2015 року – приз за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю. 

Кадр з фільму "Пам'ять любові" / фото Arthouse Traffic

"Я думаю, що, як і в будь-якій іншій справі в житті, краще не говорити багато про те, що ти збираєшся робити. Просто візьми та зроби це. Крім того, ми не знаємо яким фільм вийде, доки він не буде зроблений. За мною немає жодних студій чи чогось іншого, тож мені непотрібно нікому дошкуляти, щоб щось пояснити. Якщо ми з акторами хочемо зійти з розуму і щось змінити, нам не потрібно нікого питати дозволу. Ми просто робимо це. Я не ляльковик. Я ніколи не дам акторам задачу, якої не могло б бути у житті чи з якою вони не згодні", – розповів режисер виданню IndieWire.

Оператор – Ів Кап 

Фільм має споглядальну та близьку до героїв та героїнь форму. Її втілив оператор-постановник таких фільмів як "Корпорація "Святі мотори" Леоса Каракса та "Кохання живе три роки" Фредеріка Беґбедера Ів Кап.

Кадр з фільму "Пам'ять любові" / фото Arthouse Traffic

"Я намагався знищити природну красу Джессіки Честейн, але це було досить важко. У сцені в метро я спробував поставити її під неон, і навіть тоді вона виглядала дуже мило. Зрештою, ми зробили деякі косметичні маніпуляції, але я не використав жодного фільтра", – зізнається оператор. 

Відгуки кінокритиків

Variety пише, що це "Оптимістична історія Мішеля Франко, про неординарний роман між двома понівеченими жителями Нью-Йорка", а Los Angeles Times відзначає, що насправді це "динамічна драма". Тим часом, The Guardian пише: "Це захоплива історія, виконана Честейн і Сарсґаардом з надзвичайною делікатністю та зрілістю".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 86% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість" та 73% від глядачів. Водночас, на Metacritic він отримав від кіноекспертів 71 зі 100 балів та 7,9 з 10 балів від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Вас також можуть зацікавити новини: