Мстислав Чернов привіз "Оскар" в Київ / Скріншот Instagram

Режисер фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, який раніше згадав найстрашніші моменти зйомки, привіз "Оскар" в Київ. Фільм про криваві події в Україні здобув нагороду на кінопремії у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це – перший "Оскар" за час української незалежності.

Як пише Суспільне, у столиці 19 квітня відбулася зустріч із командою фільму. Вона пройшла у приміщення Центрального залізничного вокзалу. Під час свого виступу Мстислав Чернов заявив, що із задоволенням обміняв би золоту статуетку на перемогу України у війні. Однак він наголосив, що "Оскар" подарував надію українцям: 

Коли люди потребують надії, такі моменти як "Оскар" дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися.

За словами творців картини, вони намагалися зробити фільм таким, що передасть усі емоції людей та події, що відбувалися в Маріуполі. Вони сказали: "Ми намагались довести, що це реальність".

Скріншот Twitter

"Люди просили "зніміть нас". Вони не сподівались що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують. Навіть, коли історії були розказані, хочу зробити так, щоб про Маріуполь не забули. Не тільки тому, що Маріуполь — початок повномасштабної війни, а й тому, що Маріуполь став символом всіх міст, які були зруйновані й окуповані після", – підкреслив Чернов.

Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"

У фільмі зображено перші 20 днів облоги та обстрілів Маріуполя росіянами. Режисер Мстислав Чернов, кореспондентка Василиса Степаненко та фотограф Євген Малолєтка були єдиними журналістами в окупованому місті у березні 2022 року. Вони зафільмували усі звірства росіян та знищення міста.

Через два роки, 11 березня 2024 року "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар". Крім того, стрічку також нагородили премією "BAFTA" та відзнакою Гільдії режисерів Америки в категорії "Видатні режисерські досягнення в документалістиці".

Нагадаємо, раніше продюсерка "20 днів у Маріуполі" Василиса Степаненко розповіла, як вивозила матеріали для фільму.

Вас також можуть зацікавити новини: