Степаненко зізналася, що готувалася до смерті в Маріуполі / Фото Скріншот Instagram

Продюсерка українського документального фільму "20 днів у Маріуполі", який отримав Оскар, Василиса Степаненко поділилася, як команді вдалося вивезти з міста відзнятий матеріал. Жінки ховали картки з інформацією в одяг та кишені, аби зберегти, а потім показати жахи війни, які відбувалися в Маріуполі.

Всій команді фільму вдалося виїхати завдяки місцевому поліцейському Володимиру, який погодився врятувати, окрім своєї сім'ї, ще декількох людей. За словами Степаненко, вони їхали на розстріляному авто.

Скріншот з інтервʼю

Розуміючи, що на блокпостах росіяни ретельніше перевірятимуть чоловіків, жінки взяли на себе відповідальність і заховали усі носії даних в одяг. Для загарбників навіть придумали історію у випадку, якби їх відмовилися пропустити.

"Легенда в нас була, що я начебто родичка Володимира, приїхала до них на свята. А хлопці начебто окремо і дали гроші, щоб їх вивезли. Ми взагалі всі не знайомі. На щастя, на не потрібно було її використовувати", – розповіла Василіса.

Скріншот Instagram

Окрім матеріалів для фільму, продюсерці також вдалося вивезти свідчення парамедикині Юлії "Тайри" Паєвської, яку взяли в полон росіяни. Зі сльозами на очах Степаненко зізналася, що вже готувалася до смерті. Однак, коли з'явився шанс виїхати з Маріуполя, зрозуміла, що світ має побачити всі звірства Росії:

Коли ми їхали, намагалися приховати всі ці картки. Я ховала картки в кишені, в одяг. Навіть донька Володимира ховала собі в одяг. Ми думали, що жінок не будуть так перевіряти, як чоловіків. На той момент у мене була картка парамедикині "Тайри". Її я взагалі в тампон заховала. Я не знала, що на цій картці, але розуміла, що це надважливо і що це потрібно вивезти. Маленька картка була, вона якраз поміщалася в тампон.

Нагадаємо, раніше Василіса Степаненко розсекретила, де зберігається статуетка Оскара.

Вас також можуть зацікавити новини: