Кадр з фільму "Синій Жук" / фото Warner Bros. Pictures

Зустрічайте першого латиноамериканського супергероя DC: огляд фільму "Синій Жук"

16:12, 18.08.2023
7 хв.

17 серпня 2023 року в український прокат вийшов супергеройський фільм "Синій Жук", що є частиною розширеного всесвіту DC. Яким видався перший в історії DC фільм про супергероя-латиноамериканця, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Синій Жук" (Blue Beetle).

Криза супергеройського кіно

У "десятих" кіно про супергероїв було на підйомі завдяки кіновсесвіту Marvel з його "Сагою нескінченості". Тим часом, DC з усіх сил намагалося скласти йому конкуренцію, але здебільшого виходило не дуже – Бетмен, Супермен, Диво-жінка та інші так і не зуміли перевершити Капітана Америка, Залізну людину, Тора і компанію.

Втім, після "відходу" старої марвелівської гвардії з екранів у 2019 році, у Marvel почалася якась криза жанру – кожний новий проект викликав все більше розчарування відданої публіки. Натомість наприкінці 2022 року стало відомо, що розробкою кіновсесвіту DC тепер займатиметься Джеймс Ганн, який зняв три частини "Вартових Галактики" для Marvel, а також "Загін самогубців: Місія навиліт" та серіал "Миротворець" для DC. Ця звістка неабияк надихнула фанатів фільмів за коміксами, адже здебільшого їм завжди подобалося оригінальне бачення Ганна – тож наразі усі чекають, що він виведе DC на новий рівень.

Вже з Ганном у руля у 2023 році вийшло два фільми DC (справедливості заради, схвалені вони були ще задовго до Ганна) – "Шазам! Лють богів" та "Флеш", втім обидва вони були доволі прохолодно сприйняті та не виправдали сподівань студії в плані касових зборів.

До релізу "Синього Жука", теж схваленого до Ганна, кіноспільнота підходила обережно. З одного боку, після провалів останніх супергеройських фільмів, публіка налаштована доволі скептично до жанру. З іншого боку, на тлі триваючого страйку асоціації голлівудських сценаристів та акторів, фільм втратив можливість проводити повноцінну рекламну кампанію – актори, що входять до асоціації, на час страйку не мають права займатися професійною діяльністю, в тому числі їм заборонено рекламувати нові проекти та бути присутніми на прем'єрах.

Тим не менш, "Синій Жук" все ж побачив світ – на відміну від багатьох інших проектів, його реліз не стали переносити через страйк, бо куди вже довше тягти.

Про що новий фільм

В центрі сюжету цього фільму – син сімейства вихідців з Мексики Хайме Рейєс. Після завершення навчання на юридичному факультеті університету Готема (він – першим у родині закінчив коледж), хлопець повертається до свого рідного дому в техаському містечку Пальмера Сити. Він має оптимістичні сподівання на майбутнє, однак по прибуттю додому Хайме розуміє, що це вже зовсім не те місце, яким він його пам‘ятає. Усе тут прибрала до рук корпорація Kord, яка під керівництвом цинічної та жорстокої Вікторії Корд працює над розробкою потужної зброї майбутнього.

Волею долі Хайме отримує Скарабея – стародавню реліквію інопланетних біотехнологій, яка також дуже потрібна Корд для завершення своєї розробки. Тим часом, Скарабей обирає Хайме своїм симбіотичним господарем та обдаровує його неймовірним обладунком, який наділяє хлопця надзвичайними та непередбачуваними здібностями. Так Хайме стає супергероєм – Синім Жуком, який має кинути виклик зловісним планам Корд.

Пройти цей непростий шлях йому допомагає родина і нова знайому/любовний інтерес – племінниця Вікторії Корд Дженні, яка зовсім не розділяє плани своєї тітки.

Мексиканський колорит

Критики вже встигли охрестити "Синього Жука" одою латиноамериканському населенню США – головні герої тут вихідці з Мексики, які перебралися через кордон в пошуках кращої долі. Вони мешкають в латинському кварталі та шанують свої традиції, а ще є дуже голосними і веселими. Загалом, усе в фільмі пропитано цим самим мексиканським колоритом.

Сам Хайме Рейєс став першим латиноамериканським супергероєм у кіновсесвіті DC. Його роль виконав американський актор з мексиканським корінням Шоло Марідуенья, передусім відомий за головною роллю в серіалі Netflix "Кобра Кай".

Роль його любовного інтересу Дженні Корд виконала бразильська акторка та модель Бруна Маркезіні, яка до цього здебільшого знімалася у теленовелах на батьківщині та відзначилася стосунками з футбольною суперзіркою Неймаром.

Кадр з фільму "Синій Жук" / фото Warner Bros. Pictures

Батька Хайме зіграв легенда мексиканського кіно (і колишній політик) Даміан Альказар, якого наш глядач може знати за роллю Хільберто Родрігеса в серіалі "Нарко". Бабусю сімейства зіграла мексиканська акторка Адріана Барраса ("Вавилон", "Рембо: Остання кров"), а мати – Ельпідія Каррілльо (партизанка Анна в серії фільмів "Хижак", "Солярис"). Роль сестри головного героя і його найкращої подруги дісталася Беліссі Ескобедо ("Фокус-покус 2", "Американські історії жахів"). Ну а справжньою окрасою фільму став дядько Руді, якого зіграв відомий американський комік Джордж Лопес ("Мармадюк", франшиза "Ріо").

Кадр з фільму "Синій Жук" / фото Warner Bros. Pictures

Роль головної антагоністки у фільмі виконала Сьюзан Сарандон ("Іствікські відьми", "Тельма і Луїза", "Хмарний атлас"), а її бойового поплічника Карапакса втілив Рауль Трухільо ("Апокаліпсис", "Ріддік").

Зняв фільм пуерториканський режисер Анхель Мануель Сото, який зарекомендував себе соціальною драмою "Королі Шарм-Сіті" 2020 року, яка отримала в цілому схвальні відгуки критиків.

Сцени після титрів

Як часто буває з супергеройськими фільмами, "Синій Жук" має додаткові сцени після титрів. І якщо перша сцена приховує в собі певні натяки на майбутнє героя, то друга – суто жартівлива та скоріше покликана викликати ностальгічні почуття у латиноамериканської аудиторії фільму.

Детальніше про зміст сцен після титрів читайте за посиланням (обережно, спойлери!).

Кадр з фільму "Синій Жук" / фото Warner Bros. Pictures

Зауважимо, що наразі невідомо, чи з'явиться персонаж Синій Жук у наступних проектах в рамках оновленого кіновсесвіту DC. Тим не менш, після прем'єри фільму в Лос-Анджелесі 15 серпня 2023 року голова DC Studios Джеймс Ганн натякнув, що Синій Жук ще може повернутися. "Я не можу дочекатися, коли глядачі познайомляться з Хайме Рейєсом, який у майбутньому стане чудовою частиною DCU!", – написав він у своєму Instagram.

Реакція на фільм

Перші відгуки про фільм обережно позитивні. Серед іншого, критики відзначають гумор і душевність у фільмі.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 7 балів з 10 від широкої аудиторії. Тим часом, на Rotten Tomatoes у нього 79% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість". Водночас на Metacritic перші кінооглядачі оцінили його на 60 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

"Синій Жук" можна назвати ковтком свіжого повітря в похмуро-пафосному всесвіті DC, який ми бачили на екранах останнім часом. Це яскраве видовище для сімейного перегляду з купою жартів, а ще дуже душевне і миле. Водночас у фільму доволі простий і наївний сюжет, часом аж занадто, без якихось несподіваних сюжетних поворотів.

Кадр з фільму "Синій Жук" / фото Warner Bros. Pictures

Втім, варто зауважити, що для українського глядача "Синій Жук" може здатися дещо специфічним фільмом. Якщо для США його випуск саме зараз є як ніколи вчасним (останні пару років там спостерігається сплеск інтересу до латиноамериканських акторів, режисерів та культури загалом, які нарешті змогли позбутися стереотипних сюжетів та вийти на передній план), то для українців ця культура все ще малозвідана.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів серпня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся