Помилки садівників / фото ua.depositphotos.com

Кожен городник і садівник неодмінно робить помилки в догляді за рослинами, адже ніхто не народжуєься всезнаючим. Деякі помилки можуть виявитися серйозними і позбавити вас частини врожаю. Називаємо 10 найпоширеніших помилок в роботі садівників, щоб вам не довелося повторювати їх на своєму досвіді.

Не дотримання сівозміни

Головне, що не можна робити на городі - це порушувати правила сівозміни. Вони свідчать, що на одній ділянці не варто щороку вирощувати одні й ті ж рослини, а краще міняти культури раз на кілька років. Якщо постійно садити овочі на одному місці, то грунт швидко виснажиться, а хвороби і шкідники цих культур перейдуть на новий урожай.

Неправильно розраховані розміри рослин

При посадці рослин деякі дачники не замислюються про те, скільки місця займатиме ця рослина, коли виросте. В результаті дорослим деревам не вистачає місця на ділянці і їх доводиться пересаджувати. Або вони кидають дуже велику і густу тінь, в якій нічого не росте. Тому перед посівом обов'язково прорахуйте, до якого розміру виросте культура.

Неправильне місце для посадки

Ще одні помилки дачників - неправильно підібрані місця для посадки рослин. Багато культур полюбляють певні погодні умови - сонячну ділянку, півтінь або захист від вітру. Обов'язково дотримуйтесь цих рекомендацій, інакше рослина згорить або засохне. Підбирайте культуру під місце, а не навпаки.

Купівля екзотичних рослин

Якщо ви початківець в садівництві - не варто купувати рідкісні, вибагливі і нетипові для українського клімату рослини. Такі культури вимагають складного і постійного догляду, а якщо ви з якихось причин щось пропустите, то вони загинуть. Навіть якщо ви впевнені в своїх силах - почніть з одного-двох екзотів.

Відсутність штучного освітлення

В Україні половину року дні занадто короткі для більшості рослин. Встановіть в саду і на клумбі додаткове освітлення, і рослини залишаться свіжими набагато довше. А ще освітлення красиво виглядає в саду. В садових магазинах можна купити недорогі ліхтарі на звичайних або сонячних батареях.

Найчастіші помилки дачників / фото ua.depositphotos.com

Нехтування осіннім перекопуванням

Багато дачників помилково нехтують перекопуванням ділянки восени, вважаючи, що за зиму всі бур'яни все одно замерзнуть. Але це неправильно. Після збору врожаю ділянку обов'язково варто перекопати, оскільки в верхніх шарах грунту залишаються зимувати личинки шкідників і насіння бур'янів. Не сподівайтеся, що вони вимерзнуть - вони добре пристосовані до морозів.

Викидання рослинних залишків

Викидати опале з дерев гілки і листя - велика помилка. Закомпостуйте їх, і отримаєте прекрасне натуральне добриво для ділянки. Також з гілок можна зробити мульчу для овочів і кущів. А з залишків бур'янів можна приготувати настій для підгодівлі городу.

Також рослинні залишки можна спалити. Зола на городі - дуже цінне добриво з багатим мінеральним складом. Пам'ятайте, що спалювати траву на ділянці в Україні суворо заборонено і карається штрафом, але можна використовувати велику залізну бочку з кришкою. 

Важливий нюанс: якщо збираєтеся використовувати залишки для мульчування, то обов'язково виберіть гнилі і хворі плоди, інакше хвороба з них перейде на здорові рослини.

Неправильне використання добрив

Часті помилки садівників - безконтрольні підгодівлі рослин. Внесення добрив на ділянці - це той випадок, коли краще недоборщити, ніж переборщити. Надлишок речовин може спалити рослини. Також важливо пам'ятати, що не всі добрива універсальні - наприклад, картопля не любить підгодівлі хлором. Ще одне дуже важливе правило - всі добрива, окрім рідких, вносяться на вологий грунт.

Неправильна обрізка

Багато початківців-садівників намагаються обрізати рослини для кращої врожайності і пишного цвітіння. Але кущі та дерева краще взагалі не обрізати, ніж обрізати неправильно. Недосвідчені дачники можуть видалити квіткові бруньки або травмувати здорові гілки замість хворих.

Несвоєчасне укриття рослин

З настанням заморозків багато дачників поспішають швидше укрити рослини від холодів. Але поспішати в цій справі не потрібно. Якщо вкрити сад або клумбу занадто рано, коли заморозки ще не настали остаточно, то при потеплінні під плівкою почне накопичуватися конденсат, і рослина може підгнити. Зачекайте до настання стійких морозів, і лише потім накривайте рослини. А на перші заморозки можна вкрити мульчею коріння.

Вас також можуть зацікавити новини: