Теплицю навесні потрібно привести до ладу / фото УНІАН

Як тільки встановлюється стійка плюсова температура, - саме час наводити лад у своїй теплиці. Мова йде не лише про підготовку ґрунту, а й про саму конструкцію теплиці - необхідно все відмити й позбутися можливих джерел грибкових захворювань. УНІАН вже радив, чим накрити теплицю.

У погляді на питання, чим обробити землю в теплиці навесні, городників можна умовно поділити на "радянську" і прогресивну категорії. Любителі "похімічити" активно радять чи не у будь-якій справі використовувати марганцівку.

Представники "радянської школи" радять для дезінфекції теплиці використовувати 5 грамів марганцівки на 10 літрів води, а для боротьби з грибком у ґрунті робити розчин трохи слабкіший - 3 г на 10 л.

Відео дня

Звичайна обробка теплиці марганцівкою дуже проста - сильним розчином вимивають поверхні теплиці, ретельно позбавляючись грибка і різного нальоту. Менш насиченим розчином проливають землю, яка попередньо була очищена від усього, що на ній росло. Варто зазначити, що розчин марганцівки робить землю більш кислою. Крім того, в Україні марганцівки немає у вільному продажу, її можна купити лише в аптеці за рецептом.

Тепер перейдемо до другої групи городників. Вони стверджують, що слабкий розчин марганцівки не здатний впоратися із захворюваннями, які є у ґрунті, а сильніший розчин може нашкодити самим рослинам. Водночас ця група городників визнає, що марганцівка може бути корисна, якщо її правильно використовувати під час пророщування насіння.

Як і чим обробити теплицю навесні замість марганцівки

Якщо протягом минулого сезону в теплиці не вирували різні захворювання і не було багато різних шкідників, то в першу чергу варто провести м'яку обробку ґрунту від цвілі. Не варто забувати про боротьбу з грибком, оскільки він легко може вбити молоді саджанці, і ваша праця просто буде марною.

Для м'якої обробки теплиці і самого ґрунту можна використовувати екологічно безпечний фунгіцид під назвою "Фітоспорін". Найпростіше підготувати розчин - 10 літр води на 5 грамів препарату. Коли купите препарат, прочитайте інструкцію уважно - пропорції можуть відрізнятися у різних виробників.

Саму теплицю і ґрунт потрібно обробити за тиждень до того, як ви будете висаджувати там овочі чи ягоди. Проливайте добряче землю. Зверніть увагу, що обробка теплиці "Фітоспоріном" може бути марною, якщо ви до цього пролили ґрунт розчином марганцівки.

Якщо ви все ж вирішили використати марганцівку, то "Фітоспорін" використовуйте лише через мінімум 5 днів.

"Фітоспорін" має один великий мінус - ефект від його використання тримається недовго, тому зазвичай до середини осені землю необхідно обробляти кожні місяць-півтора.

Чим обробити землю в теплиці від грибкових захворювань у тому разі, якщо рослини не сильно хворіли і їх не атакували шкідники, ми розібралися. Якщо ж рослини сильно хворіли, їх мучили шкідники, то діяти краще за іншою схемою.

Як обробити теплицю, яку атакували хвороби та шкідники

Необхідно обробити теплицю препаратом "Фармйод" (на 10 літрів води використовують 100 мл препарату). Якщо було дуже багато шкідників, тоді через приблизно 5 днів варто обробити теплицю ще й препаратом "Фітоверм" (ознайомитеся з інструкцією).

У тому разі, якщо овочі сильно хворіли, а потім землю ви не міняли, необхідно пролити грунт "Фітолавіном" (знадобиться 10 літрів води на 20 мл препарату) - він ефективно бореться з грибками, які залишилися у ґрунті на зимівлю. Після цього землю варто розпушити й залишити у спокої на 5-7 днів.

Потім можна заселяти в землю корисні бактерії (температура має бути +6), наприклад, використовувати "Фітоспорін-АС". Чим більше у ґрунті буде корисних бактерій, тим вона буде здоровішою. Корисні бактерії будуть витісняти з землі патогенні мікроорганізми.

Якщо в теплиці рослини дуже сильно хворіли, то варто пролити ґрунт фунгіцидами повної системи дії.

Вас також можуть зацікавити новини: