Як краще поливати огірки / pixabay.com

Огірок на 95% складається з води, тому вона огіркам життєво необхідна. Без неї овочі починають гірчити, листя сохне, а зав'язі опадають. Але якщо води буде забагато - це їм також не сподобається. Як поливати огірки вдома на городі або в теплиці, під корінь чи по листю, і скільки води потрібно вилити на квадратний метр - розповідаємо, як отримати з грядок лише кондиційні овочі.

Як краще поливати огірки - під корінь чи по листю

Якщо стоїть гарна погода, то не має значення, яким способом поливати огірки - під корінь чи по листю. 

По листю найкраще поливати в районі 9 ранку - тоді протягом дня навколо огірків буде зберігатися підвищена вологість.

Відео дня

Поливати під палючим сонцем огірки не можна - на листках з'являться опіки.

Якщо поливаєте під корінь, то грунт під огірками слід зволожувати в радіусі 15 см і на глибину 15-20 см. Але при цьому стежте, щоб земля у кореневої шийки була сухою, інакше почне гнити корінь. Поливайте слабким струменем, грунт зверху не ущільнюйте.

Полив під корінь можна робити як вранці, так і ввечері, коли вже спала спека.

Є також ще один варіант поливу - крапельний. Для цього можна встановити систему крапельного поливу, а можна спорудити її з пластикових пляшок - денце обрізати, зробити в пляшках безліч отворів шилом і вкопати в міжряддях.

Важливо:поливати огірки можна тільки теплою водою - 25-28°С. Тоді надлишки вологи будуть випаровуватися, а потрібна - йти овочам. Якщо поливати огірки холодною водою, то втратите зав'язь.

Як часто потрібно поливати огірки у відкритому грунті

Правила поливу огірків у відкритому грунті такі:

  • до початку цвітіння огірки поливають 2 рази в тиждень - потрібно буде 4-5 л на 1 кв. м з урахуванням опадів - якщо пройшов хороший дощ, то полив можна пропустити;
  • у період зростання огірки поливають 1 раз в 5 днів - кількість води така ж;
  • коли з'явилися зав'язі та до закінчення збору потрібно поливати 3 рази в тиждень - до 8-12 л на 1 кв. м.

З середини серпня і до кінця сезону огірки поливають 1 раз в 10 днів з розрахунку 7-8 л на 1 кв. м.

Важливий момент: у холодну або похмуру погоду поливати огірки потрібно менше - в цей час вони погано всмоктують вологу. Якщо її буде багато, то коріння буде загнивати, а на листках з'явиться грибок.  

Як правильно поливати огірки в теплиці

У поливу огірків в теплиці - свої особливості. Температура всередині теплиці вища, ніж на вулиці, тому огірки поливати потрібно частіше, але невеликими порціями.

Як часто поливати огірки в теплиці:

  • до початку цвітіння в сонячну погоду - 1 раз в день, на 1 кв. м площі потрібно 3-5 л води;
  • після появи зав'язей і під час збору врожаю - 1 раз в 2-3 дня, на 1 кв. м потрібно 10-14 л води.;
  • з середини серпня і до кінця огіркового сезону - 1 раз в 1-2 тижні, води потрібно буде така ж кількість - 10-14 л на 1 кв. м. 

Важливий момент: правило поливу в похмуру погоду і при похолоданні стосується й теплиці. В цей час всередині неї падає температура, тому поливати тепличні огірки потрібно рідше - орієнтуйтеся на вологість грунту.

Як часто поливати огірки в жарку погоду

Що стосується спеки, то в жарку погоду огірки найкраще поливати щодня - вранці або ввечері. Якщо такої можливості немає, то встановіть крапельний полив, про який ми говорили раніше - наприклад, з тих же пластикових пляшок. 

Крім поливу, не забувайте рихлити грядки, щоб до коріння надходив кисень, а також вчасно збирайте огірки - не рідше, ніж раз в 2 дні. Інакше рослина старіє і перестає родити.

Раніше ми розповідали, як часто і правильно поливати помідори у відкритому грунті і теплиці. 

Вас також можуть зацікавити новини: