Чому немає ягід на смородині / depositphotos.com

Чому смородина цвіте, але немає ягід? Причин може бути кілька, але, якщо ви не новачок в садівництві та вмієте поводитися зі смородиною, а вона все одно тільки цвіте - це прикро. Можливо, що їй просто не вистачає вітамінів. Досвідчені садівники радять в цьому випадку використовувати органічне добриво для смородини - полити кущі спеціальним настоєм.     

Раніше ми розповідали, чим поливати моркву для хорошого врожаю та від шкідників.

Чому немає ягід на смородині - в чому може бути причина

Почнемо з того, що в перший рік після посадки смородина плодоносити не буде. Тому нічого тут на неї грішити - потрібно просто почекати ще рік. Якщо ж смородина не дає ягід через два, три роки або взагалі ніколи - їй щось не подобається. Причин може бути кілька:

Відео дня
  • Ви посадили не той сорт смородини

Цілком можливо, що смородина, яку ви посадили, любить тепліший клімат, боїться холоду та страждає від заморозків і тому не хоче родити. Тому переконайтеся, що сорт у вас правильний.

  • Смородина росте там, де їй не подобається

Смородина любить сонце і помірно вологий грунт, хоча чорна смородина може рости і в напівтіні. Не любить вітру, протягів і кислого грунту - вона не буде давати ягід поруч з хвойними деревами, щавлем, хвощем, подорожником.

  • Смородині не вистачає води

Смородина дуже любить воду, а без неї дає поганий урожай, з сухими і дрібними кислими ягодами. Перший раз смородину потрібно рясно полити, коли з'являються зав'язі і ростуть листочки. Другий раз - коли починають зріти ягоди. Втретє смородину потрібно полити після збору врожаю - щоб у наступному році вона дала ягоди. 

Води потрібно багато - на кожен квадратний метр близько 4-5 відер.

  • Смородина захворіла

Кущ може перестати давати ягоди, якщо він перехворів або вражений шкідниками. Тому потрібно робити профілактику - обприскувати смородину ранньою весною, а також на початку літа.

Яке потрібно добриво для смородини навесні

Якщо смородина у вас правильного сорту і росте в правильному місці, ви її поливаєте, вона не хворіє, але все одно не дає ягід, то її потрібно удобрити. Садівники радять використовувати органічне добриво для смородини: в період цвітіння підгодувати кущі настоєм картопляної шкірки - чорна смородина дуже любить крохмаль.

Готується настій так: літрову банку висушеної картопляної шкірки треба засипати в 10 л окропу. Накрити кришкою, укутати і дати охолонути.

Під кожен кущ потрібно вилити 3 літри цього настою.

До речі, раніше ми вже розповідали, як використовувати шкірку картоплі на городі.

Крім цього, грунт під чагарником можна посипати деревною золою - 500 г під кущ на відстані 20-25 см -зола добре розкислює грунт. Також поруч з чорною смородиною можна посадити люпин або горох - вони збагачують собою грунт і не доведеться використовувати додаткові добрива.

Вас також можуть зацікавити новини: