Як правильно підв'язувати малину - поради / depositphotos.com

Формування куща малини і грамотна організація самого малиннику - необхідна процедура для далекоглядного дачника. Робити підв'язку краще навесні, але якщо не встигли, то можна постаратися встигнути до періоду бутонізації або під час нього.

УНІАН розповість, як привести в порядок малину різними способами.

Коли і як правильно обгородити малину - оптимальні терміни

Вважається, що підв'язувати малину потрібно навесні - до того, як розпустяться бруньки. Саме тоді процедура виявиться найменш травматичною для рослин. Однак зробити це можна і до початку періоду бутонізації, і навіть під час нього (тобто, влітку), але акуратно, щоб не зачепити ягоди.

Відео дня

Для чого підв'язувати малину - головні причини

Організація малинника потрібна, щоб високоросла рослина, маючи довгі гілки, не нахилялася до землі, тим самим, деформуючись. Пошкодження стебел можуть завдати сильний вітер, проливний дощ і навіть великі ягоди. Через це ви втратите не тільки добру частину врожаю, але і саму рослину - вона буде більш сприйнятливою до хвороб і атаці шкідників.

Друга причина, чому варто знати, як підв'язувати малину - це вимоги ягід до кількості світла. У вас не вийде виростити великі і солодкі плоди в тіні загущених посадок. Більш того, малина взагалі може скиснути прямо на кущі, не добравши потрібних речовин з сонячних променів

Як правильно підв'язати малину до шпалери - техніка

Цим способом можна формувати не тільки малину, а й огірки, кабачки, сливи і маленькі яблуні. Відмінно шпалерний метод підходить для чагарників, які ростуть рядами. Реалізувати цю технологію нескладно:

  • по двох краях вбити двометрові кілки, пластикові або металеві труби, стовпчики;
  • зберегти між ними дистанцію в 3 м;
  • натягнути на опори металевий дріт або шпагат паралельно грунту, перший на 0.5 м, другий на 1 м;
  • гілки малини рівномірно прив'язати мотузкою до нижнього і верхнього ярусу.

Цей спосіб дуже схожий на підв'язку до кілків - найдешевший і простий метод. Розповідаємо, як і чим підв'язати малину таким чином:

  • у центр куща вбити будь-яку міцну опору висотою в 2 м;
  • зібрати пагони в пучок і підв'язати на висоті 1.5 м мотузкою або шпагатом.

Такий легкий варіант має істотні недоліки - в загущеному пучку гілок через нестачу світла може утворитися грибок або стануть обживатися шкідники. З тієї ж причини і ягоди виростуть дрібними, тому якщо у вас є можливість використовувати більш трудомісткий метод, зробіть це.

Чим хороший скандинавський спосіб підв'язки малини

Він передбачає, що ви спорудити двоповерхову конструкцію з опор, з'єднаних між собою дротом на висоті 1-2 м. Суть в тому, що малину підв'язувати не потрібно - кущ фіксується до опори обмоткою дроту, що дозволяє заощадити на матеріалах.

Величезна перевага скандинавського способу в його простоті і зручності для самої рослини - не порушується циркуляція повітря, ягоди розвиваються правильно, і їх легко можна зібрати. Цей метод також відповідає на питання про те, як підв'язувати ремонтантну малину - її теж цілком можна облагородити даним способом.

Вас також можуть зацікавити новини: