Чим можна обприскати розсаду - варіанти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багатий і якісний урожай починається з міцної та здорової розсади, але такого результату практично неможливо домогтися через велику кількість "ворожих" атак з боку хвороб і шкідників. УНІАН розповість, чим обробити розсаду від хвороб і шкідників, щоб не втратити рослини.

Чим обробити розсаду від шкідників і проти кого боротися

Як кажуть досвідчені садівники, розсаду найчастіше вибирають тільки певні види комах. Обумовлено це різними причинами (ми поговоримо про них далі), але і боротися потрібно різними методами.

  • Попелиця

Дуже ненажерлива комаха, яка швидко розмножується - після укусу попелиці листя починає втрачати колір і скручуватися. Також на розсаді залишається "медвяна роса" - липкі плями, які стають прекрасним середовищем для розмноження грибка.

Відео дня

Якщо не знаєте, чим обробити розсаду огірків від шкідників такого виду - просто зробіть розчин із господарського мила. Візьміть 1 л води, розведіть у ньому 30 гр мила й обприскайте рослину після того, як зберете вручну всю попелицю. Якщо шкідників дуже багато, доведеться йти за "хімією" - "Актарою", "Каліпсо" або будь-яким іншим.

  • Трипси

Маленькі особини, які в довжину не досягають більше 1 мм, зате кусають рослини, випиваючи з них сік. На місці укусу залишається пляма і, якщо з нею нічого не робити, то з часом проблемна ділянка розростеться і покриє весь лист. Боротися з трипсами найкраще відразу хімічними препаратами - тією ж "Актарою".

  • Білокрилка

Дачники, які стикалися з цією докучливою комахою, відразу підказують, чим обробити розсаду капусти від шкідників, адже саме вона найчастіше страждає від білокрилки. Добре в цій справі допомагає часниковий настій:

  • 2 склянки очищених зубчиків пропустити через м'ясорубку;
  • перекласти в миску або скляну банку;
  • залити 1 л води, накрити кришкою;
  • через 5 днів розвести настій (1 ч. л. на 1 л води);
  • обприскати рослини.

Важливо стежити, щоб білокрилка покинула розсаду, інакше вона з'їсть і стебла, і листя, спровокує появу грибка. Рослина в підсумку висохне і помре.

  • Павутинний кліщ

Цю комаху практично неможливо помітити людині - настільки вона маленька. Однак її присутність видають чорні крапки на зворотному боці листка розсади, а також швидке пожовтіння і в'янення рослини. Досвідчені садівники рекомендують, чим можна обробити розсаду від шкідників на кшталт павутинного кліща, - краще одразу купувати препарати для боротьби з колючо-сисними шкідниками - це буде найефективніше.

  • Ґрунтові мошки

Шкідник, який завдає найбільшої шкоди розсаді, хоча і виявляється найменшим з усіх перерахованих вище. Сама по собі мушка нічого з розсадою не робить - тільки відкладає яйця в ґрунт. Потім з яєць вилуплюються личинки, які харчуються стеблами, корінням і органічними залишками.

У цьому випадку те, чим обробити розсаду томатів від шкідників або врятувати розсаду іншої рослини від ґрунтової мушки, залежить від ваших дій. По-перше, запам'ятайте, що личинки розмножуються тільки у вологому ґрунті - почніть поливати розсаду через піддон і покрийте ґрунт керамзитом (тоді кладки яєць загинуть).

Якщо личинки вже з'явилися, то висипте верхній шар ґрунту, насипте нову землю, а саму розсаду обробіть інсектицидом "Актара" або "Каліпсо". По-друге, зберіть усіх літаючих мошок (пилососом, руками, липкими стрічками), можна навіть на час увімкнути фумігатор.

Чим найкраще поливати розсаду від хвороб - поради

Навіть досвідчені городники не завжди точно знають, чим можна обприскувати розсаду помідорів або інших культур від небезпечних хвороб. Варто розуміти, що захворювання бувають інфекційні та неінфекційні. У першому випадку вони виникають в однієї рослини через будь-якого збудника, який швидко передається до іншої. У другому випадку хвороба виникає через те, що ви порушили правила агротехніки. Розберемося, які найчастіше бувають захворювання і чим з ними боротися.

  • Бура плямистість

Грибок, який вражає дині, огірки, кабачки і томати. На листках з'являються жовті цятки, на зворотному боці - сірий малюнок у вигляді павутини. У підсумку розсада скручується, втрачає листя і гине. Від бурої плямистості допоможе "Трихоплант" або "Фітоспорин-М".

  • Вертицильоз

Яскрава особливість наявності цього грибка на рослині - втрата тургору. Вам спочатку може здатися, що розсаді спекотно, і вона в'яне, але навіть якщо буде прохолодніше, тургор не відновиться. Небезпека вертицильозу в тому, що він довго живе в ґрунті, може набувати хронічної форми і повільно "вбивати" рослини. Чим підживити розсаду помідор від хвороб у цьому випадку - тільки використовувати фунгіциди "Міравіс", "Магнікор" або інші.

  • Коренева гниль

Якщо розсада росте при високій температурі і вологості, їй не вистачає світла, то готуйтеся, що на коренях з'явиться гниль. Потім це відіб'ється і на стеблах - вони почнуть стоншуватися і темніти, листя набуде синювато-зеленого забарвлення, на ньому з'являються мокнучі плями. Проти кореневої гнилі можна використовувати "Фундазол" або "Квадріс".

  • Борошниста роса

Популярне захворювання, яке характеризується появою білих плям на листках розсади. Небезпека в тому, що плями легко стираються навіть пальцями, але в підсумку вражають всю рослину аж до її загибелі. Борошниста роса всеїдна - несе небезпеку для будь-яких культур. Фунгіцид "Топаз" - один із варіантів боротьби з таким захворюванням.

  • Фітофтороз

Кожен городник має знати, чим обробити розсаду перцю від хвороб, тому що саме ця культура найчастіше "підхоплює" фітофтороз на стадії розсади. Розпізнати недугу можна за безформними сірувато-бурими плямами з салатовою облямівкою і білим нальотом на нижньому боці листка. Врятувати рослину можна за допомогою фунгіцидів "Магнікор" або "Ридоміл Голд".

Вас також можуть зацікавити новини: