Коли садити огірки на розсаду - місячний календар / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Досвідчені городники сіють огірки на розсаду, щоб отримати шикарний урожай у максимально стислі терміни. Культуру можна висаджувати і у відкритий ґрунт, але завдяки розсадному методу ви побачите результат набагато раніше.

Коли садити огірки на розсаду 2024 в Україні - точні терміни

Кожен охочий виростити цю культуру у себе на ділянці повинен знати, до якого числа можна садити огірки, щоб не пропустити "той самий" період. Залежно від погодних умов і регіону терміни відрізняються, але є усталені правила, коли садити огірки на розсаду для відкритого ґрунту (20-30 березня) і коли садити огірки на розсаду для теплиці (10-20 квітня).

Місячний календар підкаже, коли садити огірки на розсаду цієї весни:

Відео дня
  • березень - 18, 19 число;
  • квітень - 10, 11, 14 число;
  • травень - 11, 12, 13, 21, 22 число.

Категорично заборонено висаджувати огірки в дні повного і нового місяця. У березні повний місяць буде 25 числа, у квітні молодик - 8 числа, повний місяць - 24, у травні молодик - 8 числа, повний місяць - 23. Усі дії, пов'язані з рослинами, краще проводити на зростаючий місяць.

Як садити огірки на розсаду - інструкція

Коли і як садити огірки на розсаду - важливий момент, тому що у відкритий ґрунт саджанці можна переміщати через 15-20 днів після посіву насіння на розсаду. Найоптимальніший варіант для багатьох городників - висадити огірки на розсаду в стаканчиках. Робиться це просто:

  • розвести марганцівку з водою в склянці до появи стійкого рожевого кольору;
  • опустити насіння, почекати півгодини;
  • промити теплою проточною водою;
  • розкласти на блюдце мокру серветку або марлю;
  • рівномірно розкласти по ній насіння;
  • поставити блюдце в тепле місце (можна на батарею).

Відразу врахуйте кілька важливих моментів. По-перше - насіння не повинно плавати у воді, перебуваючи на блюдці (краще постійно зволожувати його з пульверизатора і не допустити пересихання). По-друге, що вищою буде температура, то швидше проросте насіння (при 30 градусах, наприклад, ви побачите паростки вже через 1-2 дні).

Ідеальний ґрунт для розсади огірків - суміш торфу, дернової землі, тирси і перегною (у рівних частинах). Можна приготувати таку субстанцію самостійно або купити в магазині.

Огірки на розсаду в стаканчиках - це варіант не тільки для новачків, а й для досвідчених садівників, адже він абсолютно неважкий. Вам потрібно взяти стаканчики, насипати в них субстрат, зволожити його. Посіяти насіння і присипати ґрунтом у шар 3 мм. Попшикати водою з пульверизатора, поставити стаканчики в тепле місце, де температура повітря перебуває в межах 25-28 градусів. Накрити плівкою або кришкою, щоб створити парниковий ефект. Коли паростки з'являться, плівку можна прибрати.

Якщо ви будете правильно дотримуватися технології, то побачите самі, скільки за часом сходить насіння огірків - уже через 5-7 днів з'являться перші листочки. Поливати розсаду в такій стадії необхідно в міру висихання ґрунту (якщо ви заллєте огірки, то коріння загниє, а сама рослина загине).

Вас також можуть зацікавити новини: