Кучерявість персика - лікування / depositphotos.com

За красивою назвою - кучерявість персика - насправді ховається одне з найсерйозніших захворювань. Хворіють ним персики, нектарини і абрикоси. Спочатку дерева втрачають листя, опадає цвіт, пагони і плоди. Вже через рік ситуація стає критичною - дерево дає дуже маленький врожай або не плодоносить взагалі. Як виявити кучерявість листя персика, чим обробити дерева і чи можна обійтися без "хімії" - розповідаємо в матеріалі. 

Що викликає кучерявість листя персика

Викликає курчавість листя персика збудник - гриб тафріна деформуюча. Він шкодить не тільки дереву персика, але також і абрикосу, нектарину і мигдалю. Дерева, вражені цим грибком, втрачають дуже велику частину врожаю. Провокує захворювання сира і холодна погода, проявляється хвороба найчастіше навесні та влітку.

На листках кучерявість видно відразу після розпускання - на верхній стороні з'являються здуття різного розміру червоного, блідо-жовтого або зеленого кольору. На нижньому боці листочків ці ділянки втиснуті. Згодом листя стає бурим і опадає.

Відео дня

Уражені молоді пагонивикривляються або товщають і стають жовтуватого або світло-зеленого кольору. Частина уражених пагонів засихає влітку, а частина вимерзає взимку.

У квіток кучерявість змінює розмір і колір пелюсток: вони стають більшими і строкатими, а потім поступово опадають.

Коли кучерявість вражає плоди, то вони стаютьблискучими і втрачають опушку. Поверхня тріскається і роздувається, з часом фрукти стають маленькі, опадають, втрачають смак.

Якщо кучерявість вражає бруньки дерева, то їхня кількість істотно зменшується, а це значить, що і врожаю буде набагато менше.

Кучерявість персика - народні методи боротьби

Якщо ви визначили, що на персик напала кучерявість листя, потрібно негайно вживати заходів. Для початку потрібно відразу ж видалити уражені грибком листя, пагони, квітки і спалити їх - щоб не допустити поширення. Якщо трапилося так, що дерево практично все всіяне ураженими листям і обірвати його просто нереально, то персик (або абрикос) потрібно обробити.

Якщо говорити про народні засоби, то використовують:

  • перекис водню від кучерявості персика - 50 мл перекису потрібно розчинити в 5 л води і обприскати дерево; 
  • розчин тютюну - 1 кг листя тютюну дрібно нарізати, залити холодною водою і настояти протягом 3 днів, потім розчин процідити і обприскати дерево, через 7 днів повторити;
  • відвар деревію - 100 г трави залити 3 л води і прокип'ятити протягом 5 хвилин, настояти 2 години і обприскати дерево, повторити через1 тиждень.

Деякі садівники все-таки вважають, що народні засоби від кучерявості не дуже ефективні, а з цією хворобою жарти погані, тому замість "хімії" радять використовувати біоперпарати. Їх є безліч, тому купувати потрібно тільки в спеціалізованому магазині, де розкажуть про властивості кожного.

Коли бризкати персик від кучерявості, щоб він не захворів

На жаль, кучерявість листя персика вражає практично всі сорти, навіть ті, які вважаються стійкими проти хвороби. Тому садівники радять попередити цю підступну напасть. Грибок, що викликає захворювання, може ховатися в будь-який щілині і тріщинці дерева, тому навесні і восени персикам і абрикосам роблять профілактику:

  • ранньою весною, до розпускання бруньок обробіть дерева 3%-ною бордоською рідиною;
  • у період цвітіння і після - 1%-ною бордоською рідиною;
  • підгодуйте дерево мінеральним добривом - підвищіть його імунітет;
  • пізньої осені обробіть дерева 5%-ним розчином сечовини - щоб знищити грибок, який зимує в тканинах дерева.

Як вже говорилося, уражені пагони і листя, які опали, потрібно прибрати і спалити.

Раніше ми розповідали, звідки береться іржа на груші і як її позбутися.

Вас також можуть зацікавити новини: