
Є кілька простих, здавалося б, елементарних кулінарних запитань, відповіді на які люди щоразу намагаються знайти в інтернеті. Наприклад, "як варити картоплю". Здається, що тут усе очевидно: вариш і все. Але як саме? Класти картоплю в уже киплячу воду чи в холодну?
Шеф-кухар і власниця ресторану Maricel's Kitchen Марісель Джентіле пояснила виданню The Takeout: "Починайте готувати крохмалисті овочі, як-от картопля, у холодній воді, щоб вони рівномірно зварилися". Крохмалисті овочі починають готуватися в той момент, коли потрапляють у гарячу воду. Якщо кинути їх в окріп, зовнішня частина звариться раніше, ніж тепло дійде до середини, і вийде м'яка картопля, що розплилася зовні і недоварена всередині.
Крім того, приготування картоплі за нижчих температур зміцнює структуру пектину, завдяки чому бульби зберігають приємну текстуру. Цей спосіб із "холодним стартом" рекомендується навіть у разі проварювання картоплі (parboiling), хоча воно зазвичай передбачає коротший час готування.
Інші щільні коренеплоди - наприклад, моркву або пастернак - теж варто варити, починаючи з холодної води. Але є й винятки. "Зелені овочі - броколі, горох, квасолю - потрібно опускати в окріп, щоб зберегти їхній яскравий колір і хрустку, але м'яку текстуру", - каже Джентіле.
Що робити, якщо ви готуєте різні овочі в одній каструлі
А що, якщо ви варите суміш різних овочів - наприклад, для супу. "Додавайте їх за ступенем щільності. Спочатку картоплю, потім моркву, а м'яку зелень - наприкінці", - пояснює шеф-кухар.
При цьому важливо враховувати, що "м'яка зелень" - не те саме, що, наприклад, жорстке листя капусти кейл або коллард. Такі овочі потрібно варити до години, тому їх варто додавати заздалегідь, щоб вони встигли приготуватися.
Багато кухарів починають із легкого обсмажування - наприклад, гарбуза, моркви чи селери. Це додає страві насиченого смаку завдяки реакції Майяра. Але якщо потім варити овочі занадто довго, вони перетворяться на кашу. Краще зробити так: обсмажити овочі до золотистого кольору, вийняти їх, а ближче до кінця варіння додати назад.
Щоб суп вийшов ароматнішим, використовуйте готовий бульйон або гарний овочевий відвар - не варто розраховувати, що одні лише варені овочі дадуть насичений смак. Звісно, якщо ви просто хочете швидку домашню вечерю, можна не ускладнювати. Але трохи більше уваги до деталей - і звичайний суп перетворюється на справді смачну страву.
Інші корисні лайфхаки на кухні
Раніше УНІАН повідомляв, щіпку якого інгредієнта потрібно додати до курячої грудки, щоб вона вийшла неймовірно соковитою. Основна проблема курячої грудки, як м'яса, завжди полягає в тому, що вона виявляється сухою. Але настав час це виправити.
Крім того, ми також відповіли на запитання, чому у вас злипаються спагеті, і, звісно ж, розповіли про один цікавий лайфхак. Нове дослідження Лундського університету показує, що глютен відіграє важливу роль у збереженні цілісності спагеті під час варіння.