Як виростити петунію з насіння / depositphotos.com

Аромат петунії здатний зачарувати будь-якого, цвіте вона дуже довго і радує око яскравістю і великою кількістю відтінків. Виростити квітку з насіння самим - завдання не з легких, але цілком посильне. Коли сіяти та як виростити розсаду петунії з насіння в домашніх умовах - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, чим замінити чорнобривці - 5 красивих та невибагливих альтернатив.

Коли сіяти насіння петунії на розсаду

Петунію можна сіяти на розсаду і в лютому, але це витратний спосіб - через короткий світловий день сіянці доведеться досвічувати. Якщо хочете виростити розсаду вдома без додаткового клопоту, на підвіконні, то робити це краще в середині весни - тоді їй не знадобиться додаткове джерело світла, а набрати сили допоможе сонце. 

Відео дня

Як виростити петунію з насіння 

На першому етапі важливо вибрати насіння петунії, підготувати грунт для розсади і ємності:

  • Насіння петунії 

У петунії дуже дрібне насіння, тому з ними непросто працювати. Сіяти його краще за допомогою пінцета або змішавши з дрібним і легким піском. Можна купити і дражоване насіння - вкрите захисною і живильною оболонкою, але тут є ризик, що оболонка погано розчиниться, і насіння не зійде. Тому краще віддати перевагу звичайному.

  • Ємності для розсади петунії

Для розсади підійдуть контейнери або ємності глибиною 10 см. Можна для цього використовувати прозорі одноразові харчові контейнери з кришкою. Ємності потрібно продезінфікувати будь-яким антисептиком, а на дно насипати шар керамзиту або вермикуліту (керамзит буде дешевше) - це буде дренаж, який буде вбирати зайву вологу і запобігатиме загниванню сіянців.

  • Грунт для розсади

Поверх керамзиту в ємності на 2/3 висоти потрібно засипати грунт. Його можна купити готовий, а можна зробити самим: взяти перегній, дерен, торф і пісок в пропорції 2:2:2:1. Можна також для посіву петунії взяти торф'яні таблетки.

Перед посадкою грунт слід пролити окропом - так ви знищите можливих шкідників. Якщо є можливість, то пролийте додатково ще й блідо-рожевим розчином марганцівки.

Насіння петунії висівають на поверхню вологого грунту, але зверху грунтом присипати не потрібно (!) Якщо насіння дражоване, його слід додатково обприскати на грунті водою з пульверизатора. Потім ємність затягують плівкою або накривають склом, щоб створити парникові умови для насіння.

Плівку або скло слід щодня перевертати на суху сторону, щоб не накопичувався конденсат. Сходи треба провітрювати, починаючи з 5-10 хвилин в день і збільшуючи цей час до 15-20 хвилин. Коли з'являться перші справжні листочки, плівку або скло можна зняти зовсім.

Як доглядати за петунією - світло, температура та полив 

Перші сходи петунії повинні з'явитися на 3-10 день. Якщо їх немає, то швидше за все, вже не зійдуть або будуть дуже кволі. Щоб сходи з'явилися, їм потрібен дуже дбайливий догляд:

  • Світло

Петунія любить світло, тому його повинно бути багато - найкраще поставити контейнер на підвіконні. 

  • Температура 

Близько 22-25°C, якщо вона буде нижчою, сіянці можуть не зійти, якщо вище - можуть захворіти. Як тільки насіння зійде, температурний режим змінюють: вдень - 18-20°С, вночі-14-16°С. 

  • Полив 

Грунт з насінням потрібно обприскувати 1-2 рази на день слабким розчином марганцівки - протягом тижня. 

Як тільки насіння зійде, сходи слід поливати кожен день м'якою і відстояною водою кімнатної температури. Це потрібно робити акуратно: або через піддон або крапельним способом - зі шприца під корінці.

Як пікірувати розсаду петунії

Пікірувати (пересаджувати) розсаду петунії зазвичай починають через 3-4 тижні. Зазвичай в цей час у паростків вже є 2-3 справжніх листочки. Для пікіровки для кожного сіянця беруть окрему ємність з отворами на дні - для відтоку зайвої вологи. 

Пересаджувати розсаду потрібно акуратно: підчепити грудку землі з корінням під рослиною і перенести в нову ємність. Це зручно робити дерев'яною паличкою або десертною ложечкою. Якщо насіння сіяли в торф'яні таблетки - тут взагалі краса: паростки поміщають в нові горщики прямо в таблетках.

Через 1,5-2 тижні поступово треба перевести петунію на нову температуру: 15°С вночі і 18°С - вдень. Для цього можна провітрювати приміщення або ж виносити розсаду на відкрите повітря. 

Коли у рослини з'явиться 3-4 пари справжніх листочків, її потрібно прищипнути: акуратно відламати центральну верхівку. Це потрібно для того, щоб петунія формувала кущик, а не йшла вгору.

Коли висаджувати петунію в грунт

Висаджувати петунію у відкритий грунт потрібно, коли сіянці вже добре загартовані - це приблизно через 10-12 тижнів з дня посіву. Розсаду петунії потрібно добре пролити, а потім перевалити разом із земляною грудкою в лунку. Висаджувати в грунт краще ввечері або в похмуру погоду, але місце для квітів вибирайте добре освітлене.

Вас також можуть зацікавити новини: