Фото інстаграм Катерини Заботкіної 

Цього року фінал Нацвідбору на "Євробачення-2024" вперше супроводжувався перекладом жестовою мовою. Проте сурдоперекладачку конкурсних номерів  - Катерину Заботкіну - розкритикували за непрофесійність. Якщо багатьом глядачам сподобався її емоційний переклад, і вона навіть встигла стати зіркою в мережі, то Українське товариство глухих висловило протилежну думку. 

"Якщо говорити про те, що це був переклад, який здійснювався з метою забезпечення безбар'єрності для аудиторії людей із порушеннями слуху, то зазначимо: так, це було шоу, яке дуже сподобалося аудиторії людей, які чують, але це не "зайшло" людям, які мають знижений слух або зовсім не чують і користуються жестовою мовою", - розповіла організація у коментарі інформагентству "Інтерфакс-Україна".

Представники організації також додали, що багато глухих людей просто не зрозуміли нічого, що показувала Катерина. 

"Найсумніше в цій історії те, що, прагнучи зробити начебто добру справу, організатори зовсім не врахували, чи комфортно буде подано матеріал для людей, які не чують. Ми сьогодні отримуємо відгуки з розчаруванням та навіть відчуттям того, що організатори зневажили жестомовних осіб, запропонувавши їм низькосортний вид перекладу жестовою мовою", - заявили в Українському товаристві глухих.

Реакція Катерини Заботкіної

Катерина вже встигла прокоментувати цю ситуацію в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

"Усвідомлюю, що могли бути моменти, де сенс я могла передати трохи інакше, ніж він звучав у пісні, але я дуже відкрита до того, коли мені пишуть люди, підказують, направляють. Це надихає", – сказала Заботкіна. 

Вона також додала, що для неї це був новий досвід.

"Я прослуховувалася виключно українською жестовою мовою, тому що ми працювали в Україні для української аудиторії. Ми для себе ухвалили рішення, що перекладаємо все і адаптовуєть українською мовою, тому це був подвійний виклик та досить складний переклад", – пояснила жінка. 

Нагадаємо, раніше українські зірки розкритикували Нацвідбір за великий бюджет, який був виділений державою, а саме 11 мільйонів. Своє обурення з цього приводу висловили артисти EL Кравчук та Lama.

Вас також можуть зацікавити новини: