На Філіпа Кіркорова подали до суду за порушення авторських прав / фото УНІАН

Французький композитор, один із піонерів електронної музики Дідьє Маруані подав позов про захист авторських прав до російського співака Філіпа Кіркорова та композитора Олега Попкова на суму 272 млн рублів (4,2 мільйона доларів).

Позовну заяву подано у Таганський районний суд Москви за місцем реєстрації Кіркорова, пише Бі-Бі-Сі.

Як повідомив журналістам адвокат Маруані Євген Тарло, у пісні Кіркорова "Жорстока любов" є суттєві запозичення з композиції Маруані Symphonic Space Dream.

Відео дня

Читайте такожВуса, пельмені і смерть: Кіркоров і Басков шокували новим спільним кліпом на пісню "Ібіца" (відео)

"Ці (авторські) права порушені паном Кіркоровим Філіпом Бедросовичем, композитором Попковим Олегом Володимировичем, а також їх компаніями, які використовували частину пісні - причому це основна частина пісні, найбільш помітна й значна, - використовували у творі, який виконував Філіп Кіркоров під назвою "Жорстока любов", - пояснив адвокат.

Це вже другий позов Маруані проти Кіркорова про плагіат. У 2016 році французький музикант подав аналогічну заяву в Мосміськсуд на суму 75 млн рублів, однак він не був прийнятий через порушення правил підсудності.

Тарло також повідомив, що його підзахисний має намір подати позов про захист честі, гідності й ділової репутації до адвоката Олександра Добровінського, що представляв інтереси Кіркорова в 2016 році.

За словами адвоката, у ході минулого процесу Добровінський образив Маруані, назвавши його здирником. Сума позову становить 15 млн рублів.

Французький музикант, композитор і клавішник, лідер групи "Space" Дідьє Маруані / фото УНІАН

Сам Добровінський сказав "Бі-Бі-Сі", що поки не ознайомився з позовами проти Кіркорова і його самого. "Я сам дізнався про це від журналістів, подробиці мені невідомі", - сказав він.

Нагадаємо, 29 листопада 2016 року Маруані був затриманий у відділенні "Сбербанку" в центрі Москви разом зі своїм адвокатом Ігорем Труновим. Невдовзі обидва вони були відпущені. Добровінський тоді повідомляв, що Кіркоров незадовго до цього звернувся в поліцію із заявою про те, що Маруані та Трунов нібито вимагали у нього 1 млн євро.

Читайте такожШнуров раптово переспівав хіт Кіркорова «Колір настрою синій» (відео)

Адвокат Трунова Людмила Айвар, у свою чергу, називала затримання Маруані та його захисника провокацією з боку Добровінського і Кіркорова і відзначала, що російський співак раніше висловлював готовність вирішити суперечку мирним шляхом і запропонував провести зустріч в "Сбербанку".

За день до затримання Трунов також розповів, що Кіркоров і Маруані домовилися про укладення мирової угоди з приводу авторських прав на пісню "Жорстока любов".

Сам французький музикант на наступний день після арешту скликав прес-конференцію, де заявив, що вважає дії російського співака пасткою.

Альбом Дідьє Маруані Symphonic Space Dream, який включав і однойменну композицію, вийшов у 2002 році.

У тому ж році в альбомі Філіпа Кіркорова "Незнайомка" з'являється балада "Жорстока любов", яку, згідно з вихідними даними диска, написав росіянин Олег Попков.