Через непорозуміння ведучий отримав чимало критики в соцмережах / фото прес-служба 1+1

Ведучий "1+1 Україна" та кінопродюсер Юрій Горбунов нещодавно попав під хвилю критики через участь його кінокомпанії "Прототип продакшн" у державному мистецькому конкурсі на виготовлення серіалів. В інтерв'ю журналістці Аліні Доротюк він поставив крапку у скандалі навколо 33 мільйонів гривень, а також відреагував на хейт.

Так, Горбунов пояснив механіку конкурсу. Ведучий розуміє, чому кошти, виділені на кіносеріальне виробництво, не можуть йти на інші потреби. Тому він спробував "розкласти усе по полицях". 

"Ці гроші навіть не на культуру загалом – на книги, вистави, а конкретно на кіно. В сумі – 400 мільйонів гривень. Ми повинні на рівні держави це пояснити людям. Тому що це має дійсно дивний вигляд, коли в країні, в якій йде війна, постійно йдуть збори на дрони або ще на щось, і при цьому гроші йдуть на кіно", - зазначив Горбунов.

Відео дня

Тема конкурсу та грошей на серіал викликала у мережі чимало негативу. Ведучий отримав багато критики в соцмережах. Втім, Горбунов розуміє, чому так сталося.

"Я розумію, чому суспільство так відреагувало саме на наш серіал. Ми всі втомилися. Ми всі хочемо перемоги. Ми розуміємо, що зараз будь-яка дурниця може викликати бурхливу реакцію. Але коли мені почали писати: "А що ви зробили для перемоги?". А в мене є результати нашої роботи: спілка підприємців кіно- та телеіндустрії відправила на фронт біля 800 автомобілів. З концертами по Україні і Європі з Дзідзьо і Олександром Пономарьовим ми зібрали близько 2,5 мільйонів євро для ЗСУ", - зазначив ведучий.

Горбунов також пояснив, що як кінопродюсер довго розмірковував, чи варто його компанії брати участь у конкурсі. За словами ведучого, він розумів усі ризики.

"Чому ми думали йти на цей конкурс, чи ні? Тому що права на весь продукт держава забирає собі. Це не зовсім влаштовує продюсерів. А забирає тому, що планує монетизувати з кількості показів і в даному випадку всі ці гроші – 33 мільйони гривень назад повернулися б до держави. Тобто, це гроші, які окупаються. Тому, коли продюсеру говорять: "Ми даємо вам кошти на зйомки, але забираємо у вас права", їм це не дуже подобається. Так ти тільки заробляєш на зарплатні під час зйомок, і все", - заявив артист.

Горбунов також розповів, що його кінокомпанія у 2018 році повернула Держкіно всі гроші, виділені на виробництво "Скаженого весілля", а це трохи більше трьох мільйонів гривень. Це прецедент для українського кіно, коли компанія-виробник повертає усі гроші, взяті на виробництво фільму, зазначив ведучий.

Відомо, що після скандалу Горбунов відмовився від державного фінансування на виробництво серіалу. Проте продюсер повідомив, що робота над проектом не припиняється.

Вас також можуть зацікавити новини: