Сергій Лозниця, фото УНІАН

Голова правління Української кіноакадемії Пилип Іллєнко заявив, що режисер Сергій Лозниця ніколи не вважав себе українцем, а згадував про українське громадянство тільки тоді, коли потрібно було отримати держфінансування проектів.

Про це Іллєнко написав у Facebook.

Він зазначив, що Лозниця давно мешкає за межами України, проте оголошує себе "жертвою" цієї війни. Лозниця, за словами Іллєнка, відкинув відповідальність за агресію РФ російських кінематографістів.

Відео дня

Режисер не погоджувався з бойкотом російського кіно у перші дні війни, оскільки "ніхто не обирає, де народитися", а громадянство взагалі є "лотереєю".

"А згадував пан Лозниця про свій "лотерейний квиток" у вигляді українського громадянства, як правило, з міркувань кон’юнктури, в тому числі з метою отримання державного фінансування своїх проєктів. Зрештою, пан Лозниця сам визнає себе людиною російської культури у своїх інтерв’ю, про це свідчить і вся його творчість", - зазначив Іллєнко.

Іллєнко додав, що публічна позиція Лозниці шкодила репутації Української кіноакадемії.

"Наш заклик до бойкоту російського кіно по суті має стосуватися також і  человека русской культуры Сергея Лозницы, який волею сліпого жереба є українським громадянином. Настав час видатному російському режисеру воз’єднатися із великим кораблем російської культури.  Не сумніваюся, що його там його чекає віп-каюта", - написав Іллєнко.

Як повідомляв УНІАН, 18 березня стало відомо про виключення режисера Сергія Лозниці з Української кіноакадемії.

Фільми Лозниці включили в програму кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою "від Львова до Уралу", що це неприпустимо "під час кривавої повномасштабної війни, яку розв'язала Росія".

Вас також можуть зацікавити новини: