Дерматолог Ольга Скузь / instagram.com/dr_skuz

Ольго, що відбувається з нашою шкірою влітку? Як вона реагує на перепади температури?

Влітку шкіра змінюється. В приміщеннях перестають працювати обігрівачі, які пересушують шкіру з осені до весни, і це покращує стан сухої шкіри. Пацієнти з атопічним дерматитом, себореєю і іхтіозом почуваються значно краще. Наступний фактор - це температура. З її підвищенням трішки гірше стає пацієнтам з акне (їхня шкіра більше масніє) і розацеа (зʼявляється виражене почервоніння і відчуття приливів до щік).

І найважливіший чинник - це сонце, від нього багато шкоди. Воно пригнічує імунітет, що призводить до загострення багатьох хронічних захворювань шкіри. Наприклад, у пацієнтів з акне прищі на морі під сонцем "підсихають", а через 2-3 тижні зʼявляється в значно більшій кількості. У здорових людей при надмірній інсоляції утворюються пігментні плями, шкіра швидше старіє і збільшується ризик утворення меланоми (злоякісне новоутворення на шкірі). Тому захищатися від сонця потрібно всім з 10-ї до 17-ї години обовʼязково.

Відео дня

Як правильно доглядати за шкірою в спеку? 

Догляд за шкірою має завжди включати основні етапи - очищення, зволоження, сонцезахист. Двічі на день обовʼязково умиваємо шкіру і зволожуємо, а зранку наносимо сонцезахисний засіб на всі відкриті ділянки шкіри. Важливо використовувати санскрін не лише на пляжі, а і в умовах міста, коли ультрафіолетовий індекс вище трьох (його можна перевірити в додатку з погодою). Це я вам кажу, як дерматолог.

З точки зору косметології можна додавати якісь активи для обличчя за станом і типом шкіри, але для цього краще звернутися до лікаря, щоб не нашкодити собі. 

Я чула думку, що вмиватися можна лише двічі на день. Однак, що робити, якщо хочеться освіжитися?

Вмиваємося обовʼязково два рази на день: після сну і перед ним. Додатково можна вмиватися протягом дня, якщо відчуваєте необхідність (перед і після заняття спортом, після прогулянки, або якщо спітніли чи хочете освіжитися). Умивалку слід підбирати під стан шкіри. Якщо вам доведеться вмитися 4 рази на день, то не варто брати кожного разу агресивне очищення, можна міксувати. Після очищення обов’язково наносити крем. Якщо ще високий УФ-індекс, то з санскріном, якщо вже немає сонця, то можна наносити звичайний зволожуючий крем. 

Без яких засобів заборонено виходити на вулицю влітку?

Без сонцезахисту. І справа не лише в температурі повітря, а в активності сонця. Це правило стосується всіх людей. І важливо уточнити, що краще обмежити влітку парфуми і всі засоби з ароматизаторами, бо вони підвищують чутливість до сонця, і в місці, де ви їх наносите, може швидше розвинутися опік або дерматит. 

Важливо використовувати санскрін не лише на пляжі, а і в умовах міста, - дерматолог / instagram.com/dr_skuz

Скажіть, а які ще шкірні хвороби може провокувати сонце?

Загострюються хронічні захворювання, як я розповіла раніше. Зʼявляється багато контактно-алергічних дерматитів. Більше оголеної шкіри контактує з навколишнім світом, так і знаходяться подразники, що можуть спричиняти дерматит (рослини, хімічні речовини). Проявляється фотодерматоз (захворювання шкіри, провоковані сонцем), один з них це так звана "алергія на сонце".

Ви сказали, що не можна виходити на вулицю без SPF. Чому він такий важливий?

Він захищає шкіру від старіння, утворення злоякісних пухлин і пігментації. Якщо рак шкіри здається чимось не розповсюдженим, що відбувається з кимось, але не з вами, то старіти явно не хочуть всі. Тому оберіть собі, чого ви більше боїтеся і захищайтеся від сонця. 

Не секрет, що більшість жінок обожнюють наносити декоративну косметику, навіть влітку. Як вона вливає на стан шкіри?

Якщо вона якісна і ви її добре змиваєте ввечері, то ніяк. Хороша декоративна косметика може захищати шкіру і доглядати за нею. Наприклад ВВ чи СС крем будуть зволожувати, а тоналка чи помада з SPF захищатимуть від сонця.

Декоративна косметика низької якості може провокувати подразнення на чутливій шкірі чи висипи на шкірі, схильній до акне. 

Давайте ще поговоримо про косметологічні процедури. Я знаю, що, наприклад, пілінги не можна робити у спеку. А чи є якісь процедури, які необхідні влітку?

Якщо правильно поводитися з сонцем, використовувати санскрін і не гуляти під палючим сонцем в обід, то можна робити майже все. Люди в Каліфорнії і Барселоні весь рік живуть з високим ультрафіолетовим індексом, але там проводять всі косметологічні процедури, що і у нас. Головне донести до пацієнта важливість використання сонцезахисту і налякати наслідками. Таким чином відсіюються не дисципліновані.

Важливо не пропускати три основні етапи догляду: очищення, зволоження, сонцезахист, - Скузь / instagram.com/dr_skuz

Чи можна омолодити обличчя в домашніх умовах?

Важливо не пропускати три основні етапи догляду: очищення, зволоження, сонцезахист. Це база! Все інше краще довірити лікарю. Самостійно ви можете обрати неправильну концентрацію активних речовин і або не мати ніякого результату, або нашкодити собі. Найкраще, що є з антивікових компонентів - ретинол і його похідні, але він же є і найбільш небезпечним при неправильному застосуванні. Від опіку чи дерматиту ви можете отримати вади розвитку плоду або опіки. 

Я думаю, є багато людей, які при кожних змінах на шкірі "гуглять" діагноз. І найпоширеніша причина висипів у інтернеті - неправильне харчування. Ви згодні з цим чи ні?

Харчування впливає, але дуже хочу зауважити, що акне не від поганого харчування, а від генетичної схильності, а харчування може провокувати цю схильність. 

В цілому все дуже індивідуально. Єдине, що нікому (крім нервової системи) не приносить користі - це солодощі. Вони провокують висипи, підвищують жирність шкіри і волосся. Для пацієнтів з акне чи себорейним дерматитом - це сильний тригер захворювання. 

Також користі не додає червоне вино, воно сильно впливає на загострення розацеа. Молочні продукти можуть провокувати висипи у людей з непереносимістю. Все інше, як і з усім організмом, важливий баланс. Збалансоване харчування допомагає всьому організму і шкірі також.

Дерматолог-косметолог Ольга Скузь в Instagram - instagram.com/dr_skuz