Автором законопроекту виступив народний депутат від партії "Слуга народу" Максим Бужанський / фото УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про визнання таким, що втратив чинність, закону України "Про очищення влади".

Відповідну картку законопроекту під реєстраційним номером 2287 розміщено на сайті парламенту.

Автором законопроекту виступив народний депутат від партії "Слуга народу" Максим Бужанський.

Відео дня

Текст документу наразі на сайті парламенту відсутній, статус - передано на розгляд керівництву.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня на сайті Європейського суду з прав людини було оприлюднено текст рішення ЄСПЛ у справі "Полях та інші проти України" (відповідно до п'яти окремих скарг), згідно з яким люстрація державних службовців в Україні, яка стала можливою завдяки закону "Про очищення влади", порушила їхні права.

Читайте такожМеркель обговорила з Путіним "нормандський" саміт і транзит газу Україною

ЄСПЛ постановив, що стосовно трьох позивачів була порушена стаття 6 §1 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод через велику тривалість судового розгляду в українських судах та стаття 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції стосовно усіх п'яти позивачів.

Водночас ЄСПЛ не ставить під сумнів, що у період президентства Віктора Януковича державна служба і демократичне урядування в Україні стикалися з серйозними складнощами, що обґрунтовувало потребу здійснення реформ. Однак суд встановив, що закон про люстрацію має дуже широке застосування і призвів до відсторонення заявників лише на підставі, що вони перебували на держслужбі більше року під час перебування Януковича при владі, або на тій підставі, що мали відношення до обіймання посад у Комуністичній партії до 1991 року.

Крім того, суд вказав, що закон про люстрацію не звертає увагу на індивідуальні ролі звільнених осіб або на те, чи були вони пов'язані з будь-якими недемократичними діями, які відбувалися за часів президентства Януковича.

Також ЄСПЛ зазначив, що український закон про люстрацію відрізняється від більш вузьких процедур люстрації, які були запроваджені в інших країнах Центральної і Східної Європи.

Згідно з рішенням суду, Україна як держава повинна сплатити кожному заявнику 5 тис. євро на відшкодування моральної шкоди. Крім того, суд постановив, що перший заявник має отримати 1,5 тис. євро, а усі інші - по 300 євро у зв'язку з судовими витратами.

Довідка УНІАН. Закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням. Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.