Премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» вручають у Страсбурзі з 1988 року / фото УНІАН

На врученні премії Сахарова у Страсбурзі український режисер та колишній політв’язень Олег Сенцов закликав європарламентарів не вірити російському президенту Володимиру Путіну.

Це була одна з небагатьох порад і відповідей, які українець дав на численні журналістські запитання, йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожСенцов: Європа не розуміє, що таке Росія

«Не вірте Путіну. У жодному разі», – сказав він.

26 листопада Сенцову особисто вручать премію Сахарова, яку йому присудили ще торік, але він перебував у російській в’язниці.

Зазначається, що зустріч з режисером усіляко ігнорують ультраліві члени Європарламенту.

Інші ж політики парламенту Європи заявили, що їм радісно, що вони вже мають можливість віддати премію власнику.

«Ми не могли вручити приз пану Сенцову, тому що він був у в’язниці, у Росії. Тепер його відпустили, ми щасливі вручити йому цю нагороду рік потому. Він отримав цю премію за всіх  інших політичних в’язнів з України у Росії», – наголосив європарламентар Девід Макалістер.

Премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» вручають у Страсбурзі з 1988 року. Її назвали на честь радянського фізика й правозахисника. У Європейській народній партії, висуваючи українця на премію, пояснили, що Сенцов став символом десятків українців, які були незаконно заарештовані і засуджені на тривалі терміни російською владою.