Що проспала Партія регіонів
Що проспала Партія регіонів

Що проспала Партія регіонів

11:21, 31.10.2008
5 хв.

Колесников, схоже, вже «з`їв» Табачника... Чорновіл пішов...Клюєва звинувачують у сепаратних домовленостях з БЮТ.. Ахметова частіше бачать в компанії Ющенка, ніж Януковича...

Українська політика переживає кризу куди там економічній.  Цікаво, в якій ще країні політична сила, яка заявила про наявність мільйона партійців, грає другим номером і чекає біля моря погоди? Внутрішні суперечності, що тим часом накопичуються, ставлять під сумнів успішний розвиток Партії регіонів і перспективи її повернення до влади.

Один з показників масштабної кризи – регіонали в парламенті традиційно грають другим номером. Неважливо, чи голосували вони разом з БЮТ на початку вересня за урізування президентських повноважень чи разом з Ющенком борються за проведення дострокових парламентських виборів. Важливе інше – партія, яка називає себе найбільшою опозиційною силою, не проявляє достатньо ініціативи, пливе за течією, навіть не намагаючись бути активною. Подібна тактика загрожує швидкою втратою тонусу політичних м`язів і втратою інтересу до боротьби за владу.

Відео дня
Віктор Янукович під час  відкриття першої черги туберкульозної лікарні.  Луганська область, 18 вересня
На цьому фоні активність Віктора Януковича виглядає парадоксальною. Правда, промо-тур головного регіонала пройшов по місцях, де його популярність не викликає сумнівів – Донбас, Одеса, Крим. Усюди Віктор Федорович показово громив діючий уряд, вимагав від Тимошенко покаятися і піти у відставку. При цьому Янукович неодноразово виявляв готовність стати прем`єром, ігноруючи той факт, що на Банковій щодо кандидатури майбутнього прем`єра інші плани. Сьогодні Віктор Андрійович і Віктор Федорович виступають ситуативними союзниками у боротьбі проти Юлії Тимошенко, проте міцність цього альянсу апріорі невисока. Доля прийдешніх виборів вирішуватиметься в центрі України -  в областях,  населення яких встигло послідовно зачаруватися/розчаруватися в Ющенку і Тимошенко. Але є проблема: у лідера Партії регіонів мессиджи для освоєння нових територій не проглядаються. 

Янукович навіть одноосібно очолив передвиборний штаб регіоналів, де у нього з`явилися нові заступники. Кадрове оновлення оточення лідера Партії регіонів дозволило експертам констатувати посилення позицій Дмитра Фірташа, політичні партнери  якого щільно обсіли Віктора Федоровича. Але встиг відзначитися і Борис Колесников: «регіональний» начальник виборчого штабу-2007 заявив, що партії для самостійного формування парламентської більшості досить буде набрати 40-42 % голосів виборців. Як здійснити благі наміри Бориса Вікторовича, партійні активісти поки не в курсі.

Тарас Чорновіл
Тим часом регіонали опинилися в неприємній ситуації. Вони, з одного боку, підтримали указ про проведення дострокових виборів, з іншої – на сьогодні не здатні допомогти його втіленню в життя. Більш того, партія несе помітні кадрові втрати. Можливо, «отряд не заметит потери бойца», але опоненти обов`язково постараються скористатися публічними конфліктами у рядах соратників Януковича. Приводів  для контрпропаганди, чесно кажучи, немало. Борис Колесников, схоже, вже «з`їв» Дмитра Табачника в боротьбі за право замінити покійного Євгена Кушнарьова як головного ідеолога Партії регіонів. Тарас Чорновіл оголосив з належним пафосом про завершення політичної кар`єри. Андрія Клюєва так  часто звинувачують в сепаратних домовленостях з БЮТ, що йому мимоволі доводиться відповідати образу. Ріната Ахметова частіше бачать в компанії Віктора Ющенка, ніж Януковича. Очевидно, декілька десятків депутатів шостого скликання в новий склад парламенту не потрапить. Усвідомлення цього розкладає фракцію зсередини і не дозволяє ухвалювати важливі рішення.

Суперечності усередині партії стають надбанням громадськості в найневідповідніший момент. Якщо раніше регіоналам вдавалося часто переконувати прихильників в монолітності власних рядів, то сьогодні зробити це практично неможливо. До того ж у величезній фракції дуже мало «клапанів» для виходу невдоволення - професійних коментаторів подій, здатних зацікавити ЗМІ неординарною подачею інформації. Партія регіонів перетворилася на  велетня, що насилу вимовляє слова, і ця позиція навряд чи буде виграшною напередодні виборчої кампанії.

Об`єктивно кажучи, регіонали мають можливість піти на дострокові вибори під прапорами різкої критики влади. Економічна ситуація і політична кон`юнктура грають на їх користь. Проте партійні вожді на сьогодні готові демонструвати волю до влади в украй локальному обсязі. Вони так і не змогли пред`явити громадськості виразну позицію щодо боротьби з фінансовою кризою, лише констатували наявність власних пропозицій. Можливо, силует прем`єрського портфеля дурманить голову Віктору Януковичу і не дозволяє діяти адекватно ситуації, що склалася?.. Зате ідеологічні шарахання регіоналів і їх загравання з Президентом з радістю сприймають комуністи, які традиційно послідовні в запереченні можливості співпраці з Ющенком.

Для політичної партії, функціонери якої бравують заняттями спортом, сьогодні як ніколи актуальним виглядає гасло «Рух – це життя!».  Якщо Партія регіонів і далі розігруватиме з себе Іллю Муромця, який лежить на печі в очікуванні кращого життя, їй не поздоровиться. Регіоналам необхідно або взяти на себе ініціативу з формування коаліції, яка призначить прем`єром Януковича, або добитися проведення  дострокових виборів. Інакше розпад цього політичного проекту на декілька складових, схоже,  неминучий. 

Євген Магда

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся