Перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр ТУРЧИНОВ не виключає, що Генеральна прокуратура України може порушити проти нього кримінальну справу за акцію "Україна без Кучми".

Як повідомили УНІАН у прес-службі О.ТУРЧИНОВА, таке припущення він зробив в ефірі радіо "Свобода".

"Думаю, влада піде на те, щоб реанімувати справи "Україна без Кучми" або "Повстань, Україно!", тому що реальних звинувачень щодо моєї діяльності на посаді першого віце-прем‘єр-міністра України вони не змогли придумати", - сказав О.ТУРЧИНОВ.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2000 року, після того як у Верховній Раді були оприлюднені "плівки Мельниченка", представники опозиції створили комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми".

15 грудня 2000 року організація почала акцію громадянської непокори "Україна без Кучми": у Києві на Майдані Незалежності були встановлені намети, щодня проходили мітинги.

Кульмінацією акції стали події 9 березня 2001 року, коли біля Адміністрації Президента відбулися зіткнення між опозиціонерами і міліцією. Серед затриманих виявилися члени УНА-УНСО, зокрема тодішній лідер УНА-УНСО Андрій ШКІЛЬ. Десять осіб були звинувачені в організації масових заворушень і засуджені до ув’язнення на терміни від двох з половиною до трьох з половиною років. А.ШКІЛЬ провів у СІЗО 13 місяців. Вийти на волю він зміг завдяки мандату народного депутата, який отримав, перебуваючи під арештом, в результаті перемоги на виборах у 121-му мажоритарному окрузі (Львівська область). У 2003 році ПАРЄ визнала заарештованих учасників акції 9 березня політичними в’язнями.

14 грудня 2010 року у ЗМІ з’явилась інформація щодо поновлення розслідування справи організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми".