Вибори в Чернівцях / фото Facebook Чернівецької міської ради

Вибори в Чернівцях: місцеві партії, "альтернативні" кандидати та боротьба бізнесових "кланів"

19:06, 16.10.2020
9 хв.

Чернівці вже давно називають містом політичних експериментів, адже вся область нагадує мапу України. Тут є й своя патріотична міні-Галичина й проросійські погляди міні-Донбасу. Місцеві вибори тут мають неабияке значення, адже продовжують майже десятирічну ворожнечу кількох політичних груп впливу.

П’ятирічний «серіал» безладу, популізму та безвідповідальності під назвою «Чернівецька міськрада» наближається до свого завершення. Це скликання, схоже, запам’ятається жителям міста відсутністю взаєморозуміння між депутатами й мером, блокуванням цілком притомних пропозицій, підкупом виборців, хабарництвом депутатів, відставкою, поверненням на посаду та повторною відставкою міського голови.

Місто – заручник інтриг

П’ять років пустопорожніх балачок і скандалів у сесійній залі, без перебільшення, зруйнували довіру мешканців міста до більшості обранців. Адже замість того, щоб займатися розв’язанням болісних проблем, які справді хвилюють громадян, скажімо, оновленням аварійного водогону «Дністер-Чернівці», ремонтом вулиць обласного центру, чи закупівлею нових тролейбусів, депутати весь час сперечалися з мером Олексієм Каспруком, блокуючи його ініціативи для розвитку міста. Каспрук, своєю чергою, постійно сварився із секретарем міськради Василем Проданом – лідером партії «Рідне місто», яка зібрала в своїй команді чимало «тушок» та екс-регіоналів.

Відео дня

Кульмінацією цієї ворожнечі головних посадовців міста стала дострокова відставка мера у липні 2018 року. Але через дев’ять місяців Каспрук повернувся на посаду через судове рішення, з яким ніяк не міг змиритися політичний опонент міського голови. У боротьбі за крісло керманича Чернівців Каспрук із Проданом дійшли аж до Верховного суду, який влітку цього року вирішив відправити справу щодо відставки мера «на довивчення» в Чернівці, а самого Каспрука – повторно відсторонити від посади на період розгляду судової справи.

У розпалі цієї політичної війни чиновники та депутати, схоже, призабули про асфальтування доріг, наведення ладу із міським транспортом, ремонтом каналізацій тощо. З кожним роком Чернівці, перебуваючи заручником політичних міжусобиць, скочувалися все нижче і нижче. Про це, принаймні, свідчать результати щорічних муніципальних рейтингів, де Чернівці відверто «пасуть задніх».

На місцевій виборчій кампанії-2020 про свої наміри поборотися за крісло мера Чернівців заявили 16 осіб, двоє з яких згодом зняли свої кандидатури – це секретар міськради Василь Продан і голова благодійного фонду «Хесед-Шушана», почесний консул Латвійської Республіки в Чернівецькій області Ілля Хочь.

Серед тих, хто залишився у перегонах, голова Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк називає лише чотирьох, які дійсно можуть стати претендентами на крісло мера, – Олексія Каспрука, Віталія Михайлішина, Віталія Другановського та Романа Клічука.

«Альтернативний» кандидат - власник ресторанів та партійний перебіжчик

Напередодні місцевих виборів немало місцевих політиків намагаються зіграти на почуттях жителів, демонструючи себе в якості нової, альтернативної сили. Яка, мовляв, не належить до жодного із політичних груп, а має на меті швидко й безболісно відновити розвиток міста.

Роман Клічук / фото facebook.com/r.klichuk

Одним із перших нішу «альтернативних» політиків зайняв місцевий підприємець Роман Клічук. Він – колишній депутат облради від «Батьківщини», екс-член виконкому, сотий номер у списку партії «Самопоміч» на парламентських виборах-2019.

Роман володіє чотирма ресторанами у Чернівцях, мережею продуктових магазинів і великою дистрибуційною компанією. Влітку цього року підприємці та громадські активісти з орбіти Клічука оголосили про велике об’єднання та створення нового громадського руху «Єдина Альтернатива».  Згодом цей рух переріс у однойменну політичну партію, представники якої під час праймеріз цілком прогнозовано висунули Клічука кандидатом у мери Чернівців.

«Єдина Альтернатива» – це колишня партія «Союз міста і села», що була зареєстрована у Києві. З травня цього року перейменованою партією керує чернівецький підприємець, один із найбільших забудовників міста та партнер Клічука Володимир Мороз.

Минулий тиждень завершився скандалом за участю Клічука. Він відмовився прийти на телепередачу у форматі дебатів на каналі «Суспільне Буковини», де гостями були інші претенденти на пост мера міста. Свою відмову від участі в ефірі кандидат пояснив власним несприйняттям формату цієї передачі. Клічук запропонував свої правила проведення дебатів: мовляв, він сам має обрати собі опонентів для полеміки, а модератором заходу має стати хтось із телеведучих центральних телеканалів «із доброю репутацією». Остання теза, звісно, обурила чернівецьких журналістів, які, як випливає із заяви Клічука, не є незалежними та неупередженими.

Серед лідерів перегонів - люди Фірташа і Павлюка

Немалі шанси на перемогу на виборах у Чернівцях має представник «Слуги народу» Віталій Другановський. Він – приватний підприємець, володіє китайським рестораном у центрі міста. Раніше працював у податковій, звідки звільнився десять років тому, дослуживши до звання «майор».

З 2019 року Другановський очолює обласний осередок партії «Слуга народу», а після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського мав намір стати головою Чернівецької ОДА. Щоправда, її тоді очолив Сергій Осачук – людина з оточення секретаря Чернівецької міськради Василя Продана. Осачука з Проданом називають «людьми Фірташа», натомість Другановського пов’язують із бізнесменом, уродженцем Буковини Іллею Павлюком, якого екс-нардеп Геннадій Москаль неодноразово в різних інтерв’ю називав «королем контрабанди на заході України».

Віталій Михайлішин / фото facebook.com/vitalijmihaylishin

Серед потенційних лідерів мерської виборчої гонки – багаторазовий її учасник Віталій Михайлішин. Він у політиці з 2011 року, коли у Чернівцях Партія регіонів чи не вперше в Україні ініціювала дострокове припинення повноважень міського голови Миколи Федорука, який на той час керував містом майже 17 років. У вирі трагічних подій на Майдані, Михайлішин відзначився публічними заявами про підтримку ПР та президента Віктора Януковича.

Його називають людиною бізнесмена Дмитра Фірташа, адже в часи секретарства в міськраді Михайлішина (2011-2014 роки, коли після відставки мера Миколи Федорука Михайлішин виконував обов’язки очільника міста) одіозний олігарх з власної кишені фінансував безліч об’єктів та заходів у Чернівцях. Усе – заради того, щоб сподобатись чернівецькому електорату.

З 2012 року Михайлішин брав участь у всіх парламентських виборах та у гонці за крісло мера Чернівців, проте щоразу здобував поразку. Цього разу Михайлішин спробує свої сили у боротьбі за крісло мера від новоствореної політичної партії «Команда Михайлішина». Цей проект донедавна називався партією «Добробут» і був зареєстрований на Житомирщині. Переоформлення партії на нового «власника» відбулося у 20-тих числах вересня. Буквально за кілька днів до завершення терміну реєстрації місцевими виборчими комісіями кандидатів.

Відсторонений від обов’язків міський голова йде з «партією мерів»

Олексій Каспрук, якого двічі відсторонили від посади мера Чернівців, спробує свої шанси на мерських виборах і цього разу. Якщо раніше Каспрук представляв у міськраді партію Арсенія Яценюка «Фронт змін», згодом – ВО «Батьківщина», а на виборах мера у 2015 році балотувався самовисуванцем, то нині спробує свої сили у партії Бориса Філатова «Пропозиція», яку ще називають «партією мерів». Це стало своєрідною несподіванкою цих виборів, адже чернівецька політична тусовка до останнього прогнозувала кандидування Каспрука від новоствореної місцевої «Партії Чернівчан», в якій головними дійовими особами є три екс-нардепи – Микола Федорук, Іван Рибак та колишній глава фракції «Народний фронт» у парламенті Максим Бурбак. Щоправда, «Партія Чернівчан» свого кандидата на виборах мера не висуває, але, ймовірно, підтримає кандидатуру Каспрука.

Олексій Каспрук / Facebook Олексія Каспрука

Чернівчанам добре відомі постійні конфлікти Каспрука із його опонентом Проданом. Мер регулярно звинувачував депутатів і Продана у «дерибані» земель та ухиленні від сплати оренди за користування землею. Продан, який фактично володів депутатською більшістю у міськраді протягом всієї каденції, блокував будь-які ініціативи Каспрука.

Як наслідок, місто, як і п’ять років тому, залишається без якісного громадського транспорту, доріг, відремонтованого водогону та інших елементарних зручностей для мешканців. А самі жителі втомилися від так званої боротьби «кланів» Фірташа і Яценюка, до яких приписують цих політиків.

***

Якщо п’ять років тому напередодні місцевих виборів чернівчани могли спрогнозувати, хто буде лідером боротьби за крісло мера, то нині висловити якусь впевненість щодо кандидатів ніхто не береться. Тож, чи змінить новий мер і нові депутати ситуацію в Чернівцях після 25 жовтня? Мрію у майбутньому відповісти «так». А наразі передбачення може бути тільки одне – продовження й посилення існуючої політичної боротьби в регіоні відбуватиметься й надалі.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся