
Дієтологи стверджують, що всього 100 гр мойви на добу забезпечують людині необхідну дозу йоду, селену, фосфору і хрому. Крім того, регулярне вживання мойви знижує тягу до солодкого, що сприяє схудненню. УНІАН розповість, як посмажити мойву з хрусткою скоринкою на вечерю.
Раніше ми говорили про те, які вони - кращі страви з хека.
Корисний лайфхак: для того, щоб позбутися від запаху мойви при смаженні, потрібно вимити рибу, скласти її в глибоку миску, посолити, поперчити і скропити соком лимона - саме він прибере специфічний аромат.
Смажена мойва по-одеськи
- мойва - 400 г
- масло рослинне - 100 мл
- борошно - 3 ст. л.
- трави прованські - 1 ч. л.
- приправа для риби - 0,75 ч. л.
- сіль - за смаком
- перець чорний мелений - за смаком
Мойву почистити, промити, видалити чорну плівку. Борошно висипати на тарілку, додати в неї спеції. Потім цю муку висипати в пакет разом з рибою. Пакет закрити і ретельно перемішати вміст. На сковороді розігріти олію, викласти рибу і смажити 3-4 хвилини з кожного боку.
Мойва - рецепт в духовці
- мойва свіжа - 250 г
- приправа для риби - 3 щіпки
- масло рослинне - 4-5 ст. л
- борошно пшеничне - 2 ст. л
- сіль - 3 щіпки
Рибу промити, але залишити нутрощі, натерти мойву сіллю і приправою для риби. Якщо вам подобається використовувати спеції окремо, то купіть коріандр мелений, суміш перців, сушені овочі, кумін і куркуму. У плоску тарілку висипати борошно і кожну рибку обваляти в цій суміші.
Форму для запікання застелити фольгою, змастити маслом. Викласти мойву в один рівний ряд, запікати в духовці при 200°C до 30 хвилин (орієнтуйтеся на можливості вашої духовки).
Мойва в духовці з цибулею
- мойва - 350 гр
- сметана - 100 гр
- цибуля ріпчаста - 1-2 шт
- рослинна олія
- зелень
- сіль, перець - за смаком
Мойву промити, вийняти всі нутрощі, відрізати голову і розкласти на паперовому рушнику, щоб прибрати вологу. Після цього викласти рибу на обробну дошку або блюдо, посипати сіллю і перцем. Ріпчасту цибулю очистити, промити, нарізати півкільцями.
Форму для запікання змастити олією, на дно викласти ріпчасту цибулю. Зверху - мойву рівним шаром. Полити рибу сметаною і поставити форму в духовку. Запікати страву 20-25 хвилин при 180°C. По готовності прикрасити рибу зеленню і подавати до столу.
Шкара по-чорноморськи
- мойва - 250 гр
- сіль - 0.5 ст. л
- вода - 100 мл
- чорний чай - 1 пакетик
- цибуля - 1 шт
- цукор - 0.5 ч. л
- сік лимона - 0.5 ст. л
- рослинна олія
- перець духмяний
- перець горошком
- лавровий лист
З одного пакетика заварити міцний чай, додати до нього лимонний сік, сіль, перець і цукор. Коли чай охолоне, влити олію і перемішати. Рибу вимити, обсушити, викласти в один шар в глибоку сковороду. Зверху викласти ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями, полити рибу чаєм і викласти кілька лаврових листів. Придавити рибу тарілкою і тушкувати на повільному вогні 30-40 хвилин. Подавати на стіл прямо в сковороді, прикрасивши свіжою зеленню.