Під час війни важко дістати свіжий хліб. Навіть якщо вдасться дійти до магазину, вас можуть зустріти порожні полиці. На щастя, хліб можна легко приготувати самостійно з недорогих і не дефіцитних продуктів.
Домашній дріжджовий хліб
- Тепла вода - 200 г.
- Борошно - 300 г.
- Сухі дріжджі - 1 ч. л.
- Олія - 30 г.
- Цукор - 1 ст. л.
- Сіль - 0.5 ч. л.
Змішайте в глибокій мисці всі сухі інгредієнти: цукор, сіль, борошно і дріжджі. Влийте теплу, але не гарячу воду, і олію. Замісити м'яке тісто і перекладіть в змащену олією миску. Накрийте рушником і залиште на 30 хвилин.
Сформувати тісто в булку, зробити надрізи ножем зверху за бажанням. Залишити в теплому місці ще на 20 хвилин. Скропити хліб молоком і випікати 20-25 хвилин в нагрітій до 200 градусів духовці.
Хліб на кефірі без дріжджів
- Борошно - 350 г.
- Кефір - 300 мл.
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукор - 1 ч. л.
- Сода - 0,5 ч. л.
Змішати борошно, сіль, цукор і соду. Влити теплий кефір і замісити однорідне тісто. Місити тісто, поки воно не перестане липнути до рук. За необхідності всипати ще борошна. Загорнути тісто в плівку і залишити на 30-40 хвилин. Сформувати з тіста хліб і зробити надрізи ножем зверху. Присипати хліб борошном. Розігріти духовку до 200 градусів і випікати хліб 20-30 хвилин.
Бездріжджовий хліб з медом
- Борошно - 2 склянки.
- Вівсяне борошно або геркулес - 2 склянки.
- Вода - 2 склянки.
- Мед - 2 ст. л.
- Олія - 2 ст. л.
- Розпушувач - 1 ст. л.
- Сіль - 1 ч. л.
Змішати пшеничне і вівсяне борошно, додати сіль і розпушувач. У теплій воді розвести мед і масло, влити в борошно і все перемішати. Вимісити тісто руками, накрити плівкою і залишити на 20 хвилин. Надати тісту потрібну форму. Випікати 30-40 хвилин при 200 градусах.