Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» і направив до Секретаріату Президента.

Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив перший заступник голови ВР Олександр ЛАВРИНОВИЧ.

Водночас він сказав: «Закон скерований на підпис Президенту України. Поки що з підписом Президента України він не повернувся до Верховної Ради України».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 2 лютого парламент ухвалив в цілому Закон «Про внесення змін до закону України «Про вибори Президента України». За ухвалення цього документа проголосували 233 народних депутати з 243, зареєстрованих у сесійній залі: 172 депутати від фракції Партії регіонів, один – від БЮТ, 29 – від НУ-НС, 27 – від КПУ та 4 – позафракційні.

При цьому під час голосування частина депутатів від фракції Партії регіонів сиділи на місцях депутатів від фракції НУ-НС, аби не дати їх колегам, які належать до коаліції, витягнути картки під час голосування.

Ухваленим документом із закону вилучено положення, за яким засідання виборчої комісії є повноважним, якщо у ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії. При цьому у випадку бездіяльності виборчої комісії комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання, віднесеного до компетенції комісії нижчого рівня. У день голосування такі питання розглядаються комісією вищого рівня невідкладно.

Законом також передбачено, що в разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної окружної виборчої комісії за 20 днів до дня повторного голосування, Центральна виборча комісія формує склад окружної виборчої комісії у складі 14 осіб (по 7 від кожного кандидата) за поданням голови відповідної обласної ради.

У разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії за вісім днів до дня повторного голосування, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості 16 осіб (по 8 від кожного кандидата), за поданням голови відповідної міської, районної, районної у місті ради.