У столиці до дитсадків у першу чергу братимуть дітей-киян. Дитину без столичної реєстрації візьмуть лишень, якщо там буде вільне місце й лише за гроші.

У столичній адміністрації ці новації називають справедливими, бо у рішенні, яким передбачена плата за садочок для іногородніх, передбачена також і компенсація витрат киян  - за приватні садочки, йдеться в сюжеті ТСН.

Цьогоріч черга до столичних садочків рухатиметься швидше, однак, тільки для киян.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті з електронною чергою. Батьків просять зазначити, де дитина зареєстрована, бо кияни будуть у пріоритеті.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про доступ дітей з особливими потребами до освіти

Така новація з'явилася через рішення Київради. У побуті його називають - "гроші ходять за дитиною". Згідно з ним, садочку платитимуть за кожну дитину. Тому місто готове платити за своїх, а приїжджі, якщо втовпляться, мають сплачувати самі, - або батьки, або місцева влада, звідки вони приїхали. За київськими розрахунками - це приблизно  2500 грн на місяць.

Батьки у соцмережі вибухнули обуренням. Кажуть, це суперечить закону.

Переконують, що "реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод". Уже повідомляють, що через новацію діти - не кияни скотилися вниз у черзі.

Скільки у столиці зберуть грошей з приїжджих - ще не підрахували. В адміністрації запевняють, що взагалі планують розширити коло тих, кого братимуть до садка у першу чергу і безкоштовно.

Також готують і зміни, щоб усі, хто користується карткою киянина, мали змогу користуватися і дитсадками. 

До квітня - коли почнеться зарахування до дитсадків - обіцяють це узгодити.