2010 рік може стати одним із найуспішніших для просування російського капіталу на українському ринку, проте глобальної експансії, незважаючи на побоювання політиків, не відбулося. Оцінна сума купівель, зроблених росіянами в Україні в 2010 році, становила близько 2,226 млрд. дол. Про це пише COMMENTS.UA.

Найбільшу активність на ринку M&A проявляв «Внєшекономбанк». Головою Наглядової ради цієї структури є російський прем`єр Володимир ПУТІН, а до його складу входить практично все кремлівське керівництво. У січні за участю «Внєшекономбанку» було придбано 50% + 2 акції корпорації «Індустріальний союз Донбасу». Пізніше росіянами було придбано ще один український металургійний гігант – ВАТ «Запоріжсталь».

Третя за величиною операція за участю російського капіталу в 2010 році - придбання російсько-британської ТНК-BP мережі АЗС «Вік Ойл». Сума угоди становила 313 млн. дол.

Відео дня

COMMENTS.UA вказує, що черговим підтвердженням лояльності української влади до російського капіталу стало друге пришестя російського «Трансмашхолдингу» на «Луганськтепловоз» у червні цього року.

«Зайшли» до України і російські фармацевти. ВАТ «Фармстандарт» придбав найбільшого в Україні виробника імунобіологічних препаратів ЗАТ «Харківське підприємство з виробництва імунобіологічних і лікарських препаратів «Біолек». Сума угоди оцінюється експертами майже в 12 млн. дол.