Українцям пропонують оформлювати прописку в електронній формі / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

15 народних депутатів пропонують законопроект, що передбачає запровадити реєстрацію місця проживання в електронній формі.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, законопроектом "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні" (реєстраційний № 5463) пропонується запровадити декларування та реєстрацію місця проживання в електронній формі.

Ним передбачається, що місце проживання декларується: у житлі, яке перебуває у приватній власності; житлі, призначеному для короткострокового проживання, зокрема, гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі. Також місце проживання може реєструватися у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, та у службовому житлі.

Відео дня

Законопроектом, зокрема, визначається можливість отримати послуги в електронній формі, перелік усіх необхідних документів та відомостей, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, заборона вимагати для декларування або реєстрації місця проживання подання особою інших, ніж передбачених цим законопроектом, документів.

Читайте такожВ Україні найближчим часом запустять електронні лікарняні

Законопроектом пропонується закріпити право власника (власників) житла скасовувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав, зазначених у законі без рішення суду.

Передбачається, що електронний реєстр буде єдиним джерелом інформації про місце проживання особи.

Так, відповідно до законопроекту, реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно в електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. При цьому для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування мають право створити або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби.

Законопроектом виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Законопроектом також передбачено, що змінити місце проживання можна буде, відвідавши орган реєстрації або центр надання адміністративних послуг, а також замовивши таку послугу онлайн через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що адміністративна послуга з реєстрації місця проживання є однією з найпопулярніших серед усього переліку послуг, але на сьогодні ця процедура є складною - для реєстрації місця проживання необхідно зібрати 3-5 документів та погоджень і прибути з ними до органу реєстрації чи ЦНАПу. При цьому зазначається, що хоча закон України "Про адміністративні послуги" передбачає право громадян на отримання адміністративних послуг в електронній формі, але ця процедура не врегульована в законодавстві.

Читайте такожЦифровізації паперових українських паспортів не буде - Мінцифри

Крім того, зазначається, що на сьогодні, оскільки підставою реєстрації є не фактичне проживання у житлі, а лише наявність права на проживання у ньому, громадяни реєструються не там, де вони фактично проживають, а там, де можуть документально підтвердити право на проживання.

Також зауважується, що зв'язок реєстрації місця проживання з правом проживання у житлі також створює умови для маніпулювання майновими та житловими правами.

Вас також можуть зацікавити новини