Карантин - не перешкода шахраям грабувати українців / фото УНІАН

Карантинні аферисти. Як українців безкарно грабують у власних домівках

20:19, 26.04.2020
6 хв.

Злочинцям начхати на коронавірус і карантин з ним пов’язаний. За місяць, який в Україні діють обмежувальні заходи, шахраї вигадали і задіяли не одну схему грабунку. І українці, на жаль, досить часто потрапляють на їх гачок.

Одеситка Ольга Сергеєва-Чумак розповідає, як серед дня хтось раптово подзвонив у двері: «Ми здивувались, адже у нас є домофон. Але відчинили. На порозі стояв високий молодий хлопець, до 35 років, дуже сумний. Він розповів, що у сусідньому під’їзді померла бабуся, і, мовляв, ми – родичі, зараз збираємо гроші».

Одна з шахрайських схем – потрібні гроші на «похорон бабусі» / скріншот

За словами пані Ольги, перша думка була дати грошей. Але пенсію ще не отримали. Тож засмучений онук пішов по квартирах далі. А вже наступного дня з’ясувалося, що це ніякий не онук, а шахрай. За словами одеситки Любові Шевчук, вона була знайома з тією бабусею, на похорон якої «онук» збивав гроші з сусідів. «Я з нею спілкувалась, тож після візиту «онука» зателефонувала їй і розповіла: «Уявляєш, ходить, просить гроші, називає твою квартиру»», - каже жінка.

Шахрай потрапив в об’єктив однієї з камер. Люди написали заяву в поліцію та повісили оголошення з проханням не пускати у будинок незнайомців. До речі, те саме ви можете зробити в себе в під’їзді, не чекаючи, поки до вас завітають такі «онуки».

Відео дня

Адже, попри те, що шахрайство в Одесі уважні сусіди швидко викрили, злочинець зумів зібрати з сердобольних людей гроші «на похорон». «Хтось дав 20 гривень, хтось 50… Люди небайдужі до чужої біди», - розповідає Любов Шевчук.

Люди небайдужі до чужої біди, тому потрапляють на гачок злочинців / скріншот

Розуміючи, що схема робоча, злочинці використовують її по всій країні. Так, в Києві ще один «сумний онук» теж потрапив в об’єктив камери в одному з багатоквартирних будинків. На відео хлопець називається Дмитром, онуком померлої Валентини Іванівни. Однак комусь говорить, що «з 61-ї квартири», комусь, що «з 12-ї, з першого під’їзду». Втім, майже ніхто йому в допомозі грошима не відмовляє. Відразу видно – вбитий горем онук. І рука сама тягнеться дати хоча б щось. Тому потроху, але гроші дають майже усі.

Зараз ця шахрайська схема - найпопулярніша. Бо практично безкарна. Адже люди самі дають гроші.

«Карантин грає на руку зловмисникам, - розповідає кореспондент ТСН.Тиждень Ірина Куріло. – Маска не викликає підозри. Тож головне – щоб себе вберегти, треба не пустити злодія в середину під’їзду. Правило просте – не відчиняйте двері незнайомцям, ким би вони не представлялись».

А представлятися вони можуть будь-ким. За словами приватного детектива Руслана Болгова, зловмисники називають себе і медичними працівниками, і працівниками Пенсійного фонду, і поліції… «Медичний працівник, працівник Пенсійного фонду, соціальна мережа, ЖК, кооператив, перевірка лічильників, дезінфекція, поліція, громадська організація. Все, що завгодно», - підкреслює фахівець.

Друга найпоширеніша схема, яка реально працює зараз – витягування інформації по банківській картці. Здебільшого, полюють на картки пенсіонерів.  Особливо успішною ця схема стала після того, як Міністерство соцполітики пообіцяло стареньким тисячу гривень допомоги.

За словами пенсіонерки з Одеси Ольги Сергеєвої-Чумак, вона з чоловіком після отримання пенсії отримали телефонний дзвінок. Начебто з банку. «Чоловік зрадів, каже: «Ми якраз вам самі телефонували, не додзвонились». А там нам кажуть: «Скажіть номер вашої картки». Він пішов за нею, а я сиджу і думаю, якось дивно: вечір, банк телефонує, питання ставить не такі, як зазвичай… Тож кажу чоловікові: «Скажи тільки останні цифри»», - розповідає жінка.

Карантинні аферисти. Як українців безкарно грабують у власних домівках

Друга популярна схема у шахраїв – витягування інформації по банківській картці / скріншот

Але на тому кінці зв'язку попросили озвучити весь номер картки. Ба більше, наполягали на трьох цифрах зі зворотного боку. На тих трьох – які називаються Сі-Ві-Кодом – і є найсекретнішою інформацією вашою картки. 

«Тоді я чоловікові говорю: «Ні в якому разі, ні однієї цифри». Але, видно, вони почули, бо я досить голосно це сказала, і поклали слухавку», - каже пані Ольга.

Тож, якщо вам пізно увечері телефонує «банк», не спішіть розповідати телефоном інформацію, яку з вас намагаються витягнути якнайшвидше. Можливо, це зовсім не банк.

А замикає наш рейтинг – продаж будь-чого за попередньою оплатою. Зокрема, пігулок від коронавірусу. «Кількість шахрайств через інтернет збільшилася на 20%. З’явилася купа сайтів щодо продажу медичної продукції. Їх мета – продати неіснуючий товар, отримати передплату заздалегідь», - розповідає начальник Головного слідчого управління Національної поліції України Максим Цуцкірідзе.

Зголоднілі через масову ізоляцію кишенькові й квартирні злодії активно пішли в інтернет. «За деякими припущеннями, в інтернеті вчиняється злочинів більше, ніж поза його межами. Це пов’язано з простотою і безкарністю. Адже менше ніж 1% злочинів, вчинених в інтернеті по всьому світу взагалі, доходять до вироків судів», - розповідає юрист-кримінолог Анна Маляр.

Втім, за її словами, інтернет-злочини все ж доволі складний технологічно варіант. Тож через економічну кризу та безробіття можна прогнозувати ріст звичайних грабежів.

«Я би попередила, скажімо, продуктові магазини і супермаркети», - каже Анна Маляр.

Інтернет-злочини доволі складний технологічно варіант, тож може зрости кількість звичайних грабежів / скріншот

Отже, щоб убезпечити себе, поради прості – не відчиняти дверей незнайомцям, не кажіть інформацію зі своєї банківської картки, та не платіть за товари наперед. Перевіряйте все, з чим до вас звертаються. Адже, щоб не бути ошуканим, іноді достатньо одного телефонного дзвінка до банку або сусідки.

Ірина Куріло, Андрій Тримбач, Олена Черняєва, Іван Савченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся