Освітянам не підвищать зарплати? / фото REUTERS

"Подарунок" Уряду до Дня вчителя – лишити освітян підвищення зарплат

23:05, 05.10.2020
5 хв.

Зарплата вчителя має підвищуватись щоразу, коли в країні підвищується мінімальна зарплата. Цьогоріч мінімалку підіймали двічі - 1 січня та 1 вересня. Щоправда, освітяни зосталися без підвищення. Але освітяни залишилися без збільшення зарплат. Коли чекати і чи взагалі чекати на обіцяне покращення?

Закон про освіту каже: оклад вчителя має складати три мінімальні заробітні плати. Отже, щоразу, коли мінімалку підвищують, мали б підвищувати і зарплату педагогам. Цьогоріч мінімалку підіймали двічі - 1 січня та 1 вересня. Щоправда, освітяни зосталися без підняття зарплат. 

Вчителі обурюються: Уряд «чудово» привітав з днем вчителя – замість квітів залишив без підвищення окладів. Експерти кажуть, що солодкі обіцянки писати легко, адже папір все витримає. А от втілити…

«Пообіцяти і прописати у законі можна будь-що», - підкреслює економіст Юрій Гавлилечко. 

Відео дня

Юліана Остринська працює вчителькою молодших класів вже 14 років. За повну ставку не має навіть 10 тисяч гривень. «Якщо я хочу більше, мені треба виходити на групу подовженого дня. Тоді в мене будуть додаткові години і додаткова зарплатня. Навантаження зараз величезне! Ми відповідальні більше ніж за 25 діток, в деяких класах більше 30-ти», - розповідає вона «Грошам».

Юліана Остринська працює вчителькою молодших класів вже 14 років

Жінка каже, тільки-но вийшла із декрету. Трирічну донечку не кидала б, але в сім’ї ще двоє старших дітей. Працюють із чоловіком обоє, але грошей все одно не вистачає. 

«У мене старша донька студентка. Щойно закінчила університет, у неї були пари онлайн… Так само зараз у мене випускник, 11 клас, мені теж треба йому нормальний гаджет, телефон. Не кажучи вже про мене», - бідкається вчителька.

Зараз у школі, в якій працює Юліана, діти навчаються у звичному режимі. Втім, якщо доведеться викладати дистанційно, техніки для цього вчителька не має… Адже її зарплата особливих вигод не дозволяє: «Я не можу купити якусь техніку. Взяти можу лише в кредит, бо це вплине на наш бюджет». 

Київська школа №8 працює наразі в онлайн-режимі. На такий вид навчання навчальний заклад знову перейшов кілька тижнів тому, після того, як в ній на ковід захворіли близько десяти вчителів і п’ятеро учнів. Директорка школи Тетяна Осадча розповідає «Грошам», що рішенням Кабміну скасувати підвищення вчительських зарплат обурило педагогів. Адже адаптуватися до онлайн-викладання насправді дуже важко. За цю роботу люди чекали винагороди…

Директорка київської школи №8 Тетяна Осадча розповідає, що педагоги обурені рішенням Кабміну скасувати підвищення вчительських зарплат

«Підготувати дистанційний урок - непросто, це треба викладатися набагато більше», - підкреслює вона.

Мізерні виплати освітян відлякують. Тому у школі постійний брак кадрів. Не вистачає  математиків, фізиків, хіміків та біологів: «У нас працюють і студенти. Але дуже важко їх утримати. Тому що молодий спеціаліст,  який не має вислуги і категорій, отримує до 4 тисяч на руки. Це - маючи повне навантаження».

Зарплатня у вчителів різна. Залежить від досвіду, освіти, категорії та навантаження. Максимальна - 12 тисяч. Тоді як, згідно із законом, найменша зарплата мала б бути 15 тисяч.

Поправки до закону про освіту про підняття початкової зарплати освітян до розміру трьох мінімальних внесли у 2017 році. Підвищення планували втілювати поступово до 2023 року. Але, врешті, прив’язку до мінімалки змінили… Тепер зарплату вчителів прив’язали до прожиткового мінімуму.

«Ставка має бути три прожиткових мінімуми громадян. Чому підмінили? Це питання до тих депутатів, які приймали цей закон», - каже юрист Сергій Войченко.

Мінімальна зарплата зараз - 5 тисяч гривень, прожитковий мінімум - удвічі менший, близько 2,5 тисяч. Втім, на сьогодні зарплата вчителя-початківця не досягла навіть 7,5 тисяч гривень.

«Коли ухвалювався цей закон про освіту, жодних розрахунків, за чий кошт це буде зроблено, в який спосіб уряд має знайти ці гроші, зроблено не було», - підкреслює економіст Юрій Гаврилечко.

Дистанційне навчання важче і для вчителів, і для учнів. Крім того, потребує достатнього рівня технічного забезпечення

В міністерстві освіти заспокоюють: фінансування галузі у 2021 році зросте. Отже, з січня 2021 року ставки працівників освіти збільшаться на 20%, а з липня – ще на 8,3%. Втім, вчителі кажуть, ці доплати будуть незначними.

«Це настільки незначне підвищення, що навіть вчитель вищої категорії його майже не відчує. А що говорити про молодих вчителів», - каже директор ЗОШ №8 міста Києва Тетяна Осадча. 

А експерти навіть таким мізерним підвищенням віри не ймуть. Адже додаткові гроші закладені у дефіцит державного бюджету. Тобто поки що їх навіть немає.

«Буде дуже добре, якщо ми наступного року не те, що в 4,6% в плюс, а хоча б в нуль вийдемо по ВВП», - каже Юрій Гаврилечко.

Українським вчителям поки що годі чекати покращення

«Можемо говорити, що українським вчителям годі чекати якогось покращення», - додає Сергій Войченко.

Але у тому ж законі про освіту є дуже цікавий пункт. Звучить він так: заклад освіти має право встановлювати педагогам доплати, надбавки, премії за рахунок власних надходжень та інших джерел. 

«Фактично, можна сказати, що можна створити якийсь благодійний фонд, у який батьки будуть добровільно складати кошти і доплачувати вчителям заробітну плату», - каже юрист Сергій Войченко. 

Іншими словами – держава має надію перекласти тягар фінансової підтримки вчителів не на всіх платників податків (з держбюджету), а лише на тих, діти яких пішли до школи. І «умити руки». Звісно, якщо з бюджетом-2021 не станеться дива. 

Леся Подинська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся