Німецьке видання Suddeutsche Zeitung опублікувало матеріал про те, яким чином болгарський гросмейстер Веселін Топалов отримує підказки від свого менеджера Сильвіо Данаїлова під час шахових партій. Журналісти звинуватили Топалова в тому, що він за допомогою підказок став чемпіоном світу в 2005 році в Аргентині.

Видання стверджує, що Топалов продовжує використовувати підказки під час турнірів. Зокрема, в даний час болгарин грає на супертурнірі у Вейк-ан-Зеє, де наразі займає перше місце за два тури до завершення змагань.

Журналісти приводять як приклад деякі партії, які Топалов зіграв у Голландії. Так, під час поєдинку другого туру з голландцем Люком ван Велі, коли болгарин грав білими фігурами, він постійно дивився на Данаїлова, який приблизно з середини партії регулярно виходив із залу, дзвонив по мобільному телефону, а потім, спіймав погляд свого підопічного і почав виконувати рухи пальцями, головою, чухав за вухом певну кількість разів і т.д.

Відео дня

Ван Велі після поєдинку, який завершився його поразкою, заявив, що його друзі повідомили йому про дивну поведінку Данаїлова. Ситуація повторилася у партії третього туру проти українця Сергія Карякіна, коли менеджер виходив із залу практично після кожного ходу, зробленого українським шахістом, а після повернення в зал подавав знак Топалову, і той робив хід.

Нагадаємо, що вперше чутки про те, що Топалов користується комп`ютерними підказками, пішли після його перемоги в чемпіонському турнірі в Сан-Луїсі, який пройшов восени 2005 року в Аргентині. Восени минулого року в Елісті під час матчу з Володимиром Крамніком вже Топалов звинуватив свого суперника в нечесній грі, піднявши "туалетний скандал".

Лента.ру