Славське у Карпатах / фото Марина Григоренко

Відновлення сил в Карпатах: найкращі пішохідні маршрути у Славському

14:07, 20.08.2022
14 хв. Туризм

Літо невпинно добігає кінця, але якщо ви раптом ще не мали змоги трохи перепочити та відновити сили, не варто засмучуватися – відпочивати в Українських Карпатах можна круглий рік. Тим паче, що добиратися туди доволі легко, там вдосталь вільного житла, та й чоловіки можуть подорожувати. УНІАН.Туризм розповість про селище Славське у Львівській області, яке стало доволі непоганим варіантом для відпочинку в Україні військового часу.

Як не крути, після шести місяців з початку повномасштабного російського вторгнення, українці знову почали відчувати потяг до відпусток. І в цьому немає нічого поганого, адже щоб залишатися психічно здоровими та продуктивними на благо країни, люди мають трохи перезавантажуватися та відновлювати сили.

Оскільки у відпустку за кордон нині можуть виїхати далеко не всі – хтось через гроші, хтось через брак часу, а також чоловіки призовного віку – багато українців почали ще більше звертати увагу на відпочинок в Україні. І цілком зі зрозумілих причин фаворитом стали Українські Карпати – поряд з усіма "туристичними" плюсами, тут свою роль також зіграла більша віддаленість від активних бойових дій та відсутність умов для морського відпочинку на півдні країни.

У Славському добре відпочивати від галасу великого міста / фото Марина Григоренко

Одним з доволі популярних місць літнього відпочинку серед українців стало селище міського типу Славське на півдні Львівської області, трохи менш розкручене, ніж ті ж Буковель, Яремче чи Пилипець. Селище почало активно розвивати туризм ще кілька років тому, тож попри пандемію коронавірусу та війну на сьогоднішній день воно виявилося цілком пристосованим для комфортного відпочинку. Водночас, ціни тут залишаються доволі приємними порівняно з більш популярними локаціями Івано-Франківської чи Закарпатської областей.

Відео дня

Загалом, цього літа в Славському відпочивають чимало людей, багато сімей з дітьми та любителів активного відпочинку, в тому числі чоловіків. І ні, в Славському ніхто не тероризує чоловіків-туристів повістками до військкомату.

Як добратися до Славського

Славське доволі зручне в плані дороги – через селище за день проходить кілька поїздів. Приміром, з Києва прямим нічним поїздом їхати близько 13 годин – приїхавши вранці, ще матимете весь день попереду. Якщо дуже обмежені в часі – навіть можна приїхати просто на уїк-енд, адже зворотній поїзд виїжджає щоденно ввечері. А вже з 24 серпня "Укрзалізниця" повертає поїзд "Інтерсіті+" №745/746 "Київ – Славське".

Також до Славського зручно добиратися поїздом з Вінниці, Тернополя, Львова та Ужгорода.

Крім того, до Славського можна доїхати автомобілем – маршрут з Києва трасою Е40/М06 займе близько 9 годин, якщо їхати без суттєвих зупинок та заторів.

Туристична інфраструктура Славського

З житлом у Славському проблем немає – на популярних сервісах з бронювання житла на початок вересня там доступні більше 50 варіантів житла на будь-який смак та бюджет, причому восени ціни вже трохи нижчі. Є тут і скромні бази відпочинку по ціні від 300-400 гривень за ніч за двомісний номер економ-класу, є трьохзіркові готелі від 600-700 гривень за ніч на двох, а також парочка більш дорогих готелів з номерами вартістю в кілька тисяч гривень.

У Славському чимало варіантів розміщення / фото Марина Григоренко

При цьому важливим моментом є місце розташування закладу розміщення, адже насправді Славське розтягнулося на кілька кілометрів. Тож можна обирати житло або ближче до центру міста та залізничного вокзалу, або ближче до того чи іншого підйомника, тут вже залежить від ваших планів. Особливо важливо це враховувати, якщо їдете взимку та налаштовані кататися на лижах.

З харчуванням у Славському теж немає проблем – тут є чимало кафе та колиб, від простих до більш сучасних, ціни цілком прийнятні. Також у селищі є піццерія, кав’ярня (там навіть є кава на рослинному молоці та модні цього сезону холодні кавові напої), фуд-корт на центральній площі та великий супермаркет, де також можна взяти піццу на виніс.

Славське протягом останніх років активно розвивалося в плані туризму, в тому числі щодо зовнішнього вигляду. Звісно, там ще є багато над чим працювати, є недобудови чи закинуті будівлі. Тим не менше, в місті доволі непогано оформлені центральна прогулянкова алея, центральний сквер та набережна річки Опір.

Нова набережна у Славському / фото Марина Григоренко

Зокрема, біля набережної облаштували зону відпочинку – з лавками, клумбами, скейт-парком, сучасним освітленням та велодоріжками. На жаль, роботи виконані лише наполовину – другу частину набережної не встигли оформити через початок війни.

До речі, про велодоріжки – це взагалі окрема гордість Славського. Їх в селищі чимало, хоча й поки не суцільним поясом. Але загалом пересуватися велосипедом тут доволі комфортно.

Велодоріжки на шляху від Славського до підйомника "Захар Беркут" / фото Марина Григоренко

А ще вздовж траси від центру Славського до підйомника на "Захар Беркут" (близько 6 кілометрів) поза межами селища виокремлена доріжка для велосипедів та пішохідів, що доволі рідко трапляється в Карпатах. Адже багато де дороги нові зробили, але про пішоходів та велосипедистів чомусь не подумали.

Ще одна цікава ініціатива у Славському – екологічна. По всьому селищу встановили симпатичні ковані "пляшки" для збору вторсировини. І, не повірите, але там, де вони є – дійсно менше сміття валяється.

Загалом, Славське – доволі охайне селище. В деяких місцях в центрі міста зовсім нещодавно переклали плитку, встановили цікаві скульптури, облаштували інформаційні стенди та покажчики, а також відремонтували об’єкти міської інфраструктури, включаючи школу, дитсадок, стадіон та лікарню (а ось до будівлі селищної ради поки руки не дійшли). Погодьтеся, такими вуличками набагато приємніше гуляти.

Сучасні реалії у Славському / фото Марина Григоренко

Про безпеку військового часу в селищі теж подбали – тут є кілька укриттів на випадок повітряної тривоги, на вулицях установлені покажчики шляху до них. Сирена тут теж є.

Чим зайнятися у Славському

Славське хоч і невеличке селище, але тут чимало варіантів для активного і пасивного відпочинку. По-перше, це доволі популярний гірськолижний курорт – тут є одразу кілька підйомників. Причому кілька з них – на Погар (857 метрів), на Тростян (1235 метрів) та "Захар Беркут" (1242 метри) – працюють круглий рік, тож влітку туристи можуть без проблем потрапити на вершини місцевих гір, щоб помилуватися краєвидами, поїсти в місцевих колибах та розважитися.

Галерея

Також у Славському є кілька готелів зі СПА, багато де є хоча б невеличкий басейн. Та й гуляти селищем доволі приємно.

Пішохідні маршрути у Славському

Загалом у Славському виділено шість гірських вершин, які підходять як для катання на лижах, так і для піших походів. На три з них можна піднятися крісельним підйомником.

  • Високий Верх (ТК "Захар Беркут", 1243 метри, є крісельний підйомник)
  • Тростян (1232 метри, є крісельний підйомник)
  • Менчил / Варшава (1072 метри)
  • Ільза (1065 метрів)
  • Погар (857 метрів, є крісельний підйомник)
  • Кремінь / Політехник (180 метрів)
iFrame

Загалом, кожна вершина доволі легка, тож якщо любите піші походи в гори і погода дозволяє, можна легко підкорювати по одній на день. Ми встигли на три, і зараз розповімо про особливості кожної з них.

Пішохідні маршрути у Славському / фото Марина Григоренко

Погар. Це, напевно, найперша вершина у Славському, куди вирушають піші туристи. По-перше, тому що це найближчий до центру міста підйомник – трохи більше 1 кілометра. Тут доволі невеликий набір висоти, без різких перепадів – довжина маршруту на гору становить близько 2,8 кілометрів дугою з набором висоти до 300 метрів. Пішки можна піднятися трохи більше ніж за годину, на підйомнику – хвилин за 15.

Дорога для підйому на Погар / фото Марина Григоренко

Хтось з туристів піднімається та спускаються пішки, хтось робить це на підйомнику, а хтось – комбінує маршрут. Також тут прокладений маршрут на спуск для гірських велосипедів.

На вершині Погару варіантів для дозвілля не так вже й багато – там є невеличка колиба та парочка торговців їжею та напоями, інколи пропонують покататися на конях.

Колиба на вершині Погару / фото Марина Григоренко

З вершини відкриваються красиві краєвиди, але загалом люди тут проводять не так вже й багато часу.

Краєвиди з Погару / фото Марина Григоренко

Також на вершині та на шляху вниз росте чимало лісової малини та ожини – якщо приїжджати у серпні-вересні, то нею цілком можна поласувати прямо з куща. І, повірте, лісові ягоди набагато смачніші за магазинні.

Краєвиди з гори Погар / фото Марина Григоренко

Високий Верх. Це чи не найпопулярніша вершина у Славському, хоча формально підйомник на гору від туркомплексу "Захар Беркут" розташований вже у курортному селі Волосянка в 6 кілометрах від центр Славського. Тут же є чимало готелів та котеджів.

З центру Славського до підйомника "Захар Беркут" близько 6 кілометрів / фото Марина Григоренко

Відстань до вершини гори дещо довша, ніж на Погар – підйомник їде близько 30 хвилин. З іншого боку, якщо на Погар піший маршрут обхідний, то тут можна пройти фактично по прямій – трохи більше 3 кілометрів до вершини. Але й набір висоти тут більший – близько 550 метрів, тож йти буде трохи довше та важче. Також є велосипедний маршрут на спуск.

Краєвиди з Високого Верху / фото Марина Григоренко

На верхній станцій підйомника доволі активне туристичне життя, в тому числі з не дуже приємними атрибутами у вигляді джипів, якими місцеві катають туристів на гору, викочуючи траву та обдаючи пилом пішохідів.

Вершина Високого Верху / фото Марина Григоренко

Також на Високому Верху можна прокотитися на зіп-лайні, покататися на конях (чесно кажучи, у спеку тварин дійсно шкода), посидіти в ресторані, поїсти шашлики на фуд-корті, скористатися пристойним туалетом та навіть заночувати у будиночку.

На Високому Верху навіть можна заночувати / фото Марина Григоренко

А ще тут на вершині росте багато дикої лохині – більшість ягоди збирають місцеві "бізнесмени", але й туристам дещо залишається.

Дика лохиня на Високому Верху / фото Марина Григоренко

На відвідування Високого Верху можна сміливо виділяти цілий день, причому стартувати якомога раніше.

На похід на Високий Верх варто виділити цілий день / фото Марина Григоренко

Ільза. Ще одна цікава вершина Славського, куди зможе піднятися практично кожен. Тут немає крісельного підйомника, є лише бугель, який працює взимку від села Тернавка (близько 9 кілометрів від центру Славського).

На шляху на гору Ільза / фото Марина Григоренко

Підйом на Ільзу розпочинається приблизно в 2 кілометрах від центра Славського – орієнтиром будуть церква та міський цвинтар. З цієї точки маршрут до вершини гори тягнеться 5 кілометрів з набором висоти близько 400 метрів. Там усюди є покажчики, тож не загубитеся – завжди треба слідувати біло-червоним маршрутом 5001. На шлях туди піде близько 2 годин, донизу – 1,5 години.

Маршрут на Ільзу в цілому легкий, але є кілька сюрпризів / фото Марина Григоренко

Загалом маршрут доволі легкий, але є кілька неприємних ділянок з крутими підйомами, слизьким камінням та глиною. Останні 300 метрів до вершини взагалі йдуть через густі хащі.

Майже весь маршрут на Ільзу йде через ліс / фото Марина Григоренко
На маршруті на Ільзу багато квітів / фото Марина Григоренко

Але краєвид того вартий, щоб їх здолати.

Краєвид з вершини Ільзи / фото Марина Григоренко

Взимку на вершині Ільзи, вочевидь, вирує життя, коли активно триває лижний сезон. Навіть якісь точки з напоями працюють. Але влітку тут майже немає людей, тож вся ця краса тільки ваша.

На Ільзі влітку майже немає людей / фото Марина Григоренко

Ми прозвали цей маршрут "малиновим", адже більша частина його проходить через ліс, де росте дуже багато малини. Напевно, саме через неї наше сходження зайняло на годину більше, ніж очікувалося.

Малина на Ільзі / фото Марина Григоренко

На жаль, ми не встигли відвідати дві інші великі вершини Славського – Тростян та Менчил, але вони теж варті уваги. Зате буде привід повернутися.

Куди поїхати на екскурсію зі Славського

Якщо приїхати до Славського більше ніж на тиждень, то можна буде розбавити перебування тут екскурсіями. На щастя, варіантів чимало.

Зокрема, можна поїхати до сусіднього містечка Сколе – близько 30 хвилин, за день через населені пункти проходять кілька поїздів. Це місто менше туристичне, але там є кілька цікавих варіантів дозвілля – від відвідин Палацу Гредлів до пішохідних маршрутів у Національному парку "Сколівські Бескиди". Більше про Сколе читайте в нашому великому матеріалі.

Сколе неподалік від Славського / фото Марина Григоренко

Крім того, поїздом від Славського можна доїхати до Львова, Ужгорода чи Мукачева, якщо раптом захочеться трохи змінити обстановку та побувати у більшому місті. До кожного з них їхати близько 2-3 годин.

Також ранковий поїзд з Києва їде від Славського далі до Чинадієво, де розташований знаменитий замок "Сент-Міклош", або до зупинки "Карпати", де можна відвідати Палац графів Шенборнів. Повернутися до Славського можна вечірнім поїздом на Київ. Якщо ж їхати машиною, то дорога займе близько 120 кілометрів. Більше про палаци Закарпаття читайте в нашому великому матеріалі.

Місто-фортеця Тустань / фото Марина Григоренко

Трохи важче з логістичної точки зору, але цілком реально – з’їздити до Урича, де розташований музей історії міста-фортеці Тустані. Машиною сюди їхати трохи менше 60 кілометрів. Більше про Тустань читайте в нашому великому матеріалі.

***

Загалом Славське – прекрасний варіант виїхати трохи відпочити в Карпатах з комфортом та прийнятними цінами. Тут однозначно є чим зайнятися, тож можна сміливо їхати на кілька днів. Втім, і під гірський уїк-енд селище відмінно пасуватиме. Причому в будь-яку пору року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся