Леонід Кравчук прокоментував переговори щодо припинення війни на Донбасі / фото УНІАН

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що країні доведеться враховувати позицію угруповань бойовиків «ДНР» та «ЛНР», які окупували частину Донбасу.

Читайте такожУ НАТО пообіцяли розширити військову підтримку України

Як передає кореспондент УНІАН, таку заяву він зробив у коментарі журналістам у Києві.

Відео дня

Кравчук зазначив, що реінтеграцію Донбасу необхідно здійснювати поступово.

«Найперше потрібно зробити (і так, наскільки я читав, пропонував президент (Зеленський)) – це визволити всіх полонених. Друге – це діалог. Третє – це припинення вогню. Четверте – врегулювання ситуації на Донбасі», - сказав він.

Після цього, на переконання екс-президента, потрібно переходити до врегулювання ситуації щодо тимчасово окупованому Криму.

За словами Кравчука, за кожним кроком є різні сили.

«Сили – Україна, РФ, Європа, США, і я не знаю, куди віднести бойовиків, ігнорувати їх зовсім неможливо, їх треба якось врахувати, тому що вони будуть завжди чинити супротив», - заявив він.

Кравчук зауважив, що у вирішені питання Донбасу точно є чотири суб’єкти і п’ятий - якщо враховувати бойовиків.

«Кожен має свою позицію, як це узгодити, як це врахувати. Найкращий шлях – це звільнити території і на цьому все закінчити. У нас сили такої поки що немає, і ми мусимо діяти дипломатичним та політичним шляхом», - заявив він.

Екс-президент наголосив на необхідності обміну полоненими у форматі «всіх на всіх» і початку діалогу.

Раніше новий глава Адміністрації президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан заявив, що влада розглядає винесення на всенародний референдум питання про укладення мирних домовленостей з РФ.