Хто може виїхати з України з 3 групою інвалідності / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Мобілізація в Україні триває і набирає обертів, тому питання про те, як виїхати з України чоловікам, залишається актуальним. 25 грудня Верховна Рада внесла на розгляд законопроект, згідно з яким зміняться правила мобілізації, але поки він не набув чинності, важливо знати - як виїхати з України можна зараз.

Відстрочка і виїзд з країни, якщо дружина - інвалід 3 групи

Згідно з чинним законодавством України, якщо дружина - інвалід 3 групи - мобілізація військовозобов'язаного неможлива примусово, як мінімум, він має право на відстрочку. Для того щоб вступила в законну силу відстрочка від армії - якщо дружина інвалід 3 групи - необхідно надати в ТЦК документи про діагноз дружини, довідку, що підтверджує наявність інвалідності та свідоцтво про шлюб.

Що стосується того, чи можна виїхати з України з третьою групою інвалідності, або якщо дружина - інвалід 3 групи - виїзд за кордон можливий. Відповідно до закону про правила перетину державного кордону, у воєнний час країну можуть покинути інваліди I, II і III групи, а також супроводжуючі їх особи.

Відео дня

Хто може супроводжувати інваліда 3 групи за кордон

Для того щоб без проблем покинути країну і відправитися в іншу державу на лікування, важливо знати, хто може супроводжувати інваліда за кордон. КМУ затвердив постанову № 57, в якій сказано, що якщо на території України оголошено надзвичайний або воєнний стан, інваліди та супроводжуючі їх особи можуть перетнути кордон і виїхати.

Однак варто враховувати, що ніяких проблем не буде у військовозобов'язаного чоловіка, якщо його дружина - інвалід 3 групи, тоді він зможе підготувати документи і спокійно виїхати з України. У випадку з іншими родичами або зовсім сторонніми людьми це правило не працює. Якщо дитина - інвалід 3 групи, виїзд за кордон неможливий навіть в ролі супроводжуючого - для такого дозволу необхідна I або II група інвалідності.

Чи може інвалід 3 групи виїхати за кордон - список документів

Чоловік віком від 18 до 60 років, у якого є 3 група інвалідності, а також військовозобов'язаний чоловік, якщо його дружина інвалід - 3 групи - виїзд за кордон оформляє на законодавчому рівні. Список документів, необхідних для перетину кордону, наступний:

  • паспорти супроводжуючої особи та людини з інвалідністю;
  • документи, що підтверджують інвалідність;
  • свідоцтво про одруження.

Довідка МСЕК не підходить для таких цілей - вона має значення тільки для ТЦК і СП, але не для прикордонної служби.

Якщо військовозобов'язаний чоловік з 3 групою інвалідності хоче виїхати сам або в разі, коли його дружина - інвалід 3 групи, і її потрібно перевезти в іншу країну, варто мати хоча б один з таких документів:

  • посвідчення інвалідності дружини із зазначенням групи;
  • пенсійне посвідчення із зазначенням групи інвалідності дружини;
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України, в яких зазначено групу та причини інвалідності;
  • довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соцдопомогу. 

Бажано не покладатися на щасливий випадок, а підготувати максимальну кількість документів, які доводять інвалідність, необхідність супроводу, а також наявність зареєстрованого шлюбу між людьми.

Вас також можуть зацікавити новини: