ЗСУ пішли також у напрямку Дорожнянки та Марфопіля / Фото: АрміяInform

Подекуди смуга забезпечення окупантів у Запорізькій області вже руйнується. Ворог не справляється з утриманням тиску ЗСУ в районі Малої Токмачки і в найближчій перспективі можливе кульмінаційне "каскадне" падіння лінії оборони, вважає OSINT-дослідник, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Коваленко зазначив, що Запорізький напрямок - найбільш оснащена лінія оборони окупантів - фактично продавлена.

Понад те, ЗСУ вже вийшли на удари по другій і третій лінії оборони противника. "По Мокрих Ялах триває переважно дистанційна робота артилерії в напрямку Старомлинівки, що є опорником вже по другій лінії окупантів. Крім того, вогневе ураження здійснюється і по тиловій третій лінії, внаслідок чого час від часу "виносяться" системи ППО", - пояснив Коваленко.

Відео дня

Паралельно ЗСУ вирівнюють правий фланг, з якого ЗС РФ відійшли до другої лінії вздовж Олинське-Любимівка-Новозлатопіль, залишивши тільки мобілізованих зеків, не здатних ефективно захистити дану ділянку.  

Схожа ситуація в районі Роботине, додав експерт. Доля населеного пункту може вирішиться вже в найближчі дні, впевнений оглядач: "Смуга забезпечення в цьому напрямку продавлена, і окупанти розглядають варіант з відходом на новий рубіж".

"У разі звільнення Роботиного по 0408 окупанти "посиплються" по Новопрокопівці, Ільченковому та Солодкій Балці. Тобто, найлогічніше, окупантам слід було б бігти відразу і без оглядки у Токмак. В іншому випадку, нічого хорошого їх у даній локації не чекає, крім лотереї "200-300-400", - вказав експерт.

У районі ж Малої Токмачки 38-ма ОМСБр і БАРСи не справляються з утриманням тиску української армії. У найближчій перспективі в напрямку Полог Коваленко не виключає "каскад". 

Водночас ЗСУ пішли також у напрямку Дорожнянки та Марфопіля. "Тобто, тиск на Пологи будуть зростати не тільки з правого флангу, але і з півночі", - пояснив оглядач, натякнувши, що цей місяць для ворога буде "спекотним".

Контрнаступ ЗСУ - важливе

Протягом 1 липня ЗСУ продовжували наступати вздовж адмінкордону Запорізької та Донецької областей і домоглися успіхів на північний захід від Великої Новосілки, зазначив напередодні Інститут вивчення війни.

Також вранці 2 червня в Генштабі повідомили про нові успіхи у просуванні ЗСУ на Бахмутському напрямку. Але, як зазначив раніше екс-командир "Азова", бої йдуть вже в самому місті. У відповідь окупанти перекинули деякі додаткові сили в район Бахмута, пожертвувавши іншими ділянками фронту. 

Окремо українська армія веде контрбатарейну боротьбу з окупантами в районі Антонівського мосту. Деякі аналітики навіть повідомляли, що ЗСУ вдалося закріпитися на лівобережжі Херсонської області, що в ОК "Південь" поки ніяк не коментують. 

Попри успіхи у просуванні ЗСУ, західні експерти та військові засмучені відсутністю видимого прогресу на фронті, що Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного сильно обурило

Неодноразово зазначалося, що головними перешкодами для ЗСУ буде надзвичайно укріплена лінія оборони окупантів, домінування російської бойової авіації у повітрі і подекуди відсутність паритету у важких видах озброєння. Все це в комплексі завдає великі втрати і українським військам.  До того ж, окупанти навмисне підірвали Каховську ГЕС, щоб уникнути форсування Дніпра українськими силами. А це, на думку президента Чехії, вплине на весь фронт.

Вас також можуть зацікавити новини: