Україна веде наступ на двох напрямках - Бахмутському та Бердянському / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Імпульс українського контрнаступу практично зник, причини невідомі, зазначив військовий аналітик з Польщі Конрад Музика. Однак експерти радять не поспішати з будь-якими висновками.

Спочатку контрнаступ "йшов цілком нормально", але Музика стурбований тим, що через майже тиждень "прогрес, схоже, зупинився", цитує його Sky News.

"Імпульс, який вони створили за перші кілька днів, по суті, зараз зник, і ми не знаємо, чому це так", - сказав Музика.

Але інші аналітики вважають, що ще зарано оцінювати успіх або провал контрнаступу, оскільки поки розгорнуто тільки три з 12 штурмових бригад ЗСУ.

"В України є вибір. Вона не може домогтися стратегічної раптовості, але зробить все можливе, щоб домогтися оперативної і тактичної раптовості", - сказав старший науковий співробітник з наземних бойових дій Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Баррі.

На його думку, контрнаступальні дії включатимуть приховування, маскування, обман, дезінформацію, які Україна досить успішно використовувала минулої осені.

Контрнаступ ЗСУ - головне

Україна веде наступ на двох напрямках - Бахмутському та Бердянському. Росіяни все ще намагаються відбити звільнену раніше Макарівку.  Бої, згідно з даними Генштабу, тривають у районах сіл Новоданилівка та Новопокровка Запорізької області. Жодної позиції ЗСУ не втратили.

До слова, на Таврійському напрямку за добу знищено понад чотири роти російських загарбників. Крім того, було знищено склад з боєприпасами ворога.

Водночас аналітики та експерти відзначають, що поки мова не йде про широкі контрнаступальні дії - українські сили, схоже, розвідують оборону ворога на "слабкі місця". За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, ще рано говорити, чи стане ця операція ЗСУ поворотною у війні. 

Проблемою для ЗСУ як і раніше залишаються оборонні споруди росіян і нестача боєприпасів у порівнянні з противником. До того ж, окупанти навмисне підірвали Каховську ГЕС, щоб уникнути форсування Дніпра українськими силами. А це, на думку президента Чехії, вплине на весь фронт.

Крім іншого, українські бійці не приховують, що розвідка боєм іноді дається дуже дорого. Наприклад, 47-ма бригада ЗСУ під час таких атак біля Малої Токмачки втратила перші Bradley і Leopard, а у 37-й - з майже 50 осіб після штурмів залишилися 20 бійців (інші або поранені, або вбиті, або захоплені в полон).

Вас також можуть зацікавити новини: