Вісім років тому, після анексії Криму та агресії на сході України, здавалося, що наступною може стати трохи лінива, прагматична Одеса – стратегічно важливий об'єкт на березі Чорного моря. Місто зі своїми особливостями, криміналітетом і різношерстістю. Місто, в якому успішно уживаються представники близько 130 націй і народностей, зі своїм колоритом, вірою і "тарганами" в голові. А спробуйте з ними, з усіма, не розсваритися! Не дарма за одеситами тягнеться такий собі історичний шлейф - миролюбність і прагнення домовитися. 

Кажуть, в тому числі ця особливість могла зіграти злий жарт з одеситами в 2014 році. Мовляв, якісь місцеві комерсанти, про всяк випадок зібравши валізи, мали намір домовиться з Кремлем. Ну, щоб не бомбили і бізнес не дуже кошмарили... сталося б щось подібне? Вже ніколи не дізнаємося. Історія не терпить умовного способу. Зате вона показала, що, здавалося б, аполітичний мегаполіс дуже навіть здатний на ураган емоцій, масові протести, заворушення і вуличні бої… 

Так, після кривавих подій 2014-го Одеса довго приходила до тями. Опоненти розійшлися "по кутах", і з'являлися, як правило, щоб відзначити (кожен по-своєму) сакральні дати. Пішли чутки: проукраїнські активісти посварилися між собою, мовляв, тепер у кожного свої інтереси і цілі. Як наслідок, місто в патріотичному сенсі дуже ослабло… 

Відео дня

Звичайно, такі моменти не можуть не турбувати в контексті загрози повномасштабного вторгнення в Україну північного сусіда, який давно поклав око на "перлину". 

Нещодавно в інтернеті з'явився відеозапис від нібито місцевих сепаратистів. Людина в насунутому на лоб капюшоні і масці стверджує, мовляв, представляє рух "Вільне місто Одеса", який бере на себе відповідальність за підпал автомобіля колишнього керівника київського осередку "Національного Корпусу" Сергія Філімонова. Мовляв, "підпілля" піднімає голову, а СБУ не вдалося затримати жодного учасника цього руху. Звичайно, не факт, що запис зробили одесити. Але нерви Одесі-мамі це таки лоскоче. Тим більше в контексті із затриманням агента російських спецслужб, який замовив диверсії в Південній Пальмірі, зокрема псування меморіального знака і підпали військових машин... 

Однак незабаром проукраїнські активісти дали відповідь, заявивши про готовність захищати місто. Вони записали відповідне відеозвернення, яке активно тиражується в соціальних мережах. На відео представники різних патріотичних організацій звертаються до потенційних загарбників українською та російською мовами. Вони стверджують: у разі необхідності виступлять єдиним фронтом, щоб захистити Одесу-маму. Активісти кажуть, що вже довели відданість місту в 2014-му і нагадали про місцеві катакомби, які стануть надійним укриттям для партизанів. Хлопці зі зброєю в руках стверджують: попри всі розбіжності, що виникли між ними в останні роки, незалежно від мови, якою спілкуються, і в які ходять храми, стануть пліч-о-пліч проти окупантів.

"Нам відступати нікуди, за нами тільки море. Нам є, чим вас зустріти... Одеса завжди славилася різноманітністю національностей і гостинністю, але тільки для тих, хто приходить до нас з миром...", - підкреслюють активісти. 

На це звернення вже з'явилася реакція опонентів. Якась городянка звернулася в поліцію з проханням розібратися, чи є у цих чоловіків дозвіл на носіння вогнепальної зброї…  

І знову відповідь: штаб оборони Одеси, в який входить ряд проукраїнських організацій, заявив про проведення відкритих занять для населення. Вже найближчими днями обіцяють масштабне військове тренування для звичайних людей, щоб навчити їх захищати себе у разі вторгнення РФ. Взяти участь може кожен бажаючий з будь-яким рівнем підготовки.

"У зв'язку з нарощуванням сил російських військ на кордонах з Україною, а також відсутністю ефективних дій влади щодо посилення армії і тероборони, питання цивільної оборони стоїть як ніколи гостро. Як показує досвід 2014-го, розраховувати можемо тільки на власні сили", - сказано в повідомленні.

Під час підготовки інструктори з бойовим досвідом навчатимуть поводженню зі зброєю, тактиці, представлять експозицію з макетами зброї, амуніції тощо. 

Треба думати, пропозиція отримає відгук серед жителів Південної Пальміри, які не хочуть повторити долю Луганська і Донецька. Танки на вулицях, окупанти (не важливо, якою вони говорять мовою) – перспектива, прямо скажемо, не дуже... 

І, хоча багато одеситів не вірять у повномасштабну війну з "братнім народом", можливе вторгнення все-таки обговорюють. Наприклад, на знаменитій Соборній площі, де на гру в шахи і "подивитися на людей" частенько збираються старожили. Особливо запам'яталася відповідь одного гравця:"Так дістали цією військовою загрозою, що у мене в туалеті вже кулемет...". Невідомо, є в відхожому місці старого шахіста знаряддя "Льюїса" або "Максим", або він пожартував в чисто Одеській манері, але ясно одне – в хліб-сіль окупантам навряд чи доводиться вірити. Історія минулих років і активність, здавалося, трохи "заснулих" патріотів, показують: у разі вторгнення, в Одесі може пролитися кров. Багато крові.