Ілюстрація / REUTERS

Він повернувся! Вже досить тривалий час у Росії один з найкривавіших масових вбивць людства грає роль взірця успішного політика. І це – Йосип Сталін. За 26 років своєї диктатури в СРСР він вбив близько 20 мільйонів людей.

І під керівництвом Володимира Путіна, як і 66 років тому, масова бійня знову стала прийнятною поведінкою для Кремля. В путінській Росії знову панує культ Сталіна, пише Bild.

Читайте такожAmerican Interest: Політика в Кремлі перетворилася на чорну комедію

Відео дня

Футболки зі Сталіним, светри зі Сталіним, кепки, плакати, чашки, наклейки, бюсти зі Сталіним – все це знову у масовому вжитку. Навіть меморіал кривавого диктатора відновили. Він проник в навчальні плани дитячих садків і шкіл, де співають радянські пісні. А Сталіна вихваляють як дуже успішного державного лідера. Видання нагадує про річницю смерті радянського диктатора. Дату відзначили на Червоній площі біля Кремлівської стіни, де встановлене його погруддя. Сотні шанувальників взяли участь в акції під назвою «Дві гвоздики для товариша Сталіна».

Один випадок під час акції добре проілюстрував, як сталінські методи знову високо цінуються в «імперії Путіна». Один з присутніх не поклав квіти біля бюста диктатора, а кинув їх в обличчя пам’ятника, вигукнувши: «Гори в пеклі, кате народів, вбивце жінок і дітей!». Наслідки вчинку були красномовними: активіста арештували і кинули в слідчий ізолятор.

Читайте такожNew York Times: Путін відродив диктатуру спецслужб часів СРСР

Режим Путіна забороняє критикувати диктатора СРСР. Минулого року британська чорна комедія «Смерть Сталіна» не вийшла на екрани кінотеатрів у Росії. Деякі московські кінотеатри опиралися офіційній забороні, але їм влаштували обшуки. Натомість футболки зі Сталіним продають навіть в окупованому Криму.

Німецьке видання називає «наївним» твердження, що, мовляв, радянський диктатор «переміг фашизм» у особі гітлерівської Німеччини. В Росії ніхто не говорить про те, що Сталін вторгся в Польщу невдовзі після Адольфа Гітлера. Про пакт «Рібентропа-Молотова» теж не часто згадують.

Видання зауважує, що жертви Сталіна просто не існують в сучасній історіографії Кремля.

Читайте такожDie Welt: Кім Чен Ин на бронепоїзді грається в Сталіна

Те, що за на його наказом «вбивали козаків, переслідували і переселяли німецьку меншину, заморили голодом мільйони українців і казахів, що в списках на розстріл часто опинялися священики, митці, інтелектуали, вчені, соціал-демократи і навіть комуністи, що він дозволяв НКВД влаштовувати свої концтабори у колишніх концтаборах Гітлера, що за його наказом вбивали чи виселяли чеченців і татар – все це замовчується у Росії Путіна!». Ніхто не згадує, що Сталін виселяв і вбивав євреїв до, підчас і після Другої світової війни. В РФ існують лише «безсмертні герої» сталінського СРСР і жодних їхніх жертв.