6 квітня пройдуть перші тактичні акції операції "Свобода" / фото twitter/jguaido

Лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо заявив, що операція "Свобода", яка, на його думку, має призвести до припинення правління диктатора Ніколаса Мадуро, розпочнеться 6 квітня.

Відповідну заяву він розмістив у своєму Twitter у середу, 27 березня.

"6 квітня пройдуть перші тактичні акції операції "Свобода" по всій країні. В цей день ми повинні бути підготовлені і організовані", - написав політик.

Відео дня

Читайте також"Вони повинні звідти забратися": Трамп висунув Росії ультиматум щодо Венесуели

Він закликав громадян завчасно створювати комітети, які будуть займатися мобілізацією протестного руху.

"Співробітники поліції та військових по всій країні також покликані для організації захисту людей від збройних груп", - додав Гуайдо.

В іншому твіті він закликав венесуельців вийти на вулицю в суботу, 30 березня, щоб «вимагати припинення узурпації влади і протестувати проти відсутності соціальних гарантій.

«Режим бажає, щоб ми звикли до трагедії, але є люди, які хочуть відстоювати свої права», - заявив опозиціонер.

Як повідомляв УНІАН, в останні місяці Венесуела переживає гостру політичну, економічну та гуманітарну кризу. 22 січня там почалися масові акції протесту після того, як Мадуро вступив на посаду глави держави на другий термін. Наступного дня голова Національної асамблеї Гуайдо оголосив себе т.в.о. президента країни.

Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки та Організація американських держав визнали Гуайдо легітимним лідером країни.

Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента до завершення терміну повноважень у 2025 році.

У січні ЗМІ повідомили, що бойовики російської приватної військової компанії "Вагнер" прибули до Венесуели для охорони Мадуро від можливого арешту.

У лютому армія Венесуели була приведена в бойову готовність у зв'язку з анонсованими раніше поставками гуманітарної допомоги із США. Президент США Дональд Трамп пригрозив венесуельським військовим тяжкими наслідками, якщо вони продовжать підтримувати Мадуро.

Високопоставлений чиновник з Венесуели в неділю, 24 березня, підтвердив журналістам прибуття в країну літаків з російськими військовими на борту.