Поселення в регіоні Амхара / REUTERS

Уряд Ефіопії запобіг спробі державного перевороту в регіоні на північ від столиці Аддіс-Абеби, при цьому був застрелений голова генерального штабу збройних сил країни.

Про це повідомив у неділю прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед, передає Голос Америки.

Голова уряду Ефіопії повідомив, що спробу перевороту в регіоні Амхара в суботу очолив високопоставлений офіцер та інші військові. Абій заявив про це, виступаючи по державному телебаченню в ніч на неділю, поставши перед глядачами у військовій формі.

Відео дня

У зв'язку зі спробою перевороту був застрелений начальник генерального штабу Ефіопії. Це сталося в суботу в столиці, незабаром після атаки в Амхарі.

У Амхарі солдати атакували будівлю, де проходило засідання регіональних чиновників, повідомив у неділю на прес-конференції прес-секретар прем'єр-міністра Нігуссу Тілахун. В результаті атаки загинули глава регіону і, щонайменше, двоє інших офіційних осіб.

Напад у столиці Амхари, місті Бахр-Дар, пов'язують із подальшим вбивством начальника генерального штабу генерала Сеаре Меконнена, який був застрелений охоронцем в його резиденції в Аддіс-Абебі. Генерал армії у відставці, якого в той момент не було в резиденції, також був убитий, повідомив прес-секретар.

"Ці дві атаки взаємопов'язані", - заявив Нігуссу Тілахун.

Нігуссу Тілахун / REUTERS

Атаку в Бахр-Дарі, імовірно, очолив військовий бригадир, який був посаджений у в'язницю за кілька правопорушень, але пізніше був помилуваний прем'єр-міністром Ефіопії. Більшість учасників нападу в Бахр-Дарі були затримані, інші розшукуються, повідомив прес-секретар.

Посольство США повідомило про стрілянину у столиці в суботу і закликало людей проявляти обережність.

Жителі Бахр-Дара повідомили Associated Press, що увечері в суботу вони все ще чули постріли. Судячи з усього, інтернет в Ефіопії у неділю був відключений.

Читайте такожДвох російських ГРУшників заочно засудили в Чорногорії за підготовку держперевороту

"Спроба перевороту в Амхарі стала черговим викликом Абію, який був обраний прем'єр-міністром в минулому році як реформаторськи налаштований молодий лідер", - пише "Голос Америки".

Видання зазначає, що багатьох вразили політичні та економічні реформи Абія. Зокрема, він несподівано прийняв мирну угоду з непримиренним суперником Еритреєю, відкрив великі державні сектори для приватних інвестицій і випустив із в'язниць тисячі ув'язнених, включаючи діячів опозиції, яких раніше засуджували до смертної кари.

На своєму шляху він зіткнувся з низкою труднощів. У червні 2018 року в нього спробували кинути гранату на масовому мітингу в підтримку радикальних змін у Ефіопії. Вибух призвів до людських жертв. Як повідомили державні ЗМІ, у зв'язку з інцидентом були заарештовані дев'ять поліцейських.

У жовтні ефіопські солдати влаштували акцію протесту з питань, пов'язаних з їх платнею, що призвело до інциденту в столиці.

Ефіопська армія – одна з найбільших в Африці. Країна є ключовим регіональним союзником в області безпеки для США та інших країн в районі Африканського Рогу.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Судані військові, які захопили владу, жорстко розігнали опозиційний мітинг.