В Гонконзі проходять місцеві вибори / REUTERS

У Гонконгу сьогодні на тлі антиурядових протестів проходять вибори депутатів районних рад.

Читайте такожПоліція Гонконгу взяла штурмом університет, в якому ховалися протестувальники (відео)

Як повідомляє Deutsche Welle, перед виборчими дільницями спостерігаються довгі черги охочих проголосувати. За даними гонконзької влади, тільки за перші дві години явка втричі перевищила показник 2015 року.

Відео дня

Порядок на вулицях і біля виборчих дільниць забезпечують співробітники поліції.

Прихильники демократичних реформ сподіваються, що висока явка послужить попередженням уряду Гонконгу. Вони закликали прийти на вибори і оголосили про припинення протестів проти прокитайські місцевої влади. Активісти також поширили в соціальних мережах заклики не ставити голосування під загрозу.

Право брати участь у голосуванні мають понад 4 млн жителів - майже на 400 тисяч осіб більше, ніж у 2015 році. Вони мають обрати 452 депутатів у 18 округах.

Як повідомляв УНІАН, з червня в Гонконгу проходять багатотисячні акції протесту. Їх учасники спочатку виступали проти планів уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників владі Китаю. Пізніше учасники протесту стали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам. Крім того, демонстранти закликають до незалежного розслідування випадків поліцейського насильства на попередніх акціях.

Спеціальний адміністративний район Гонконг (Сянган) є частиною Китаю з 1997 року. До 2047 року Гонконгу гарантовано широкі спеціальні права, серед яких - свобода преси, зібрань і висловлення думок.

У жовтні міністр Гонконгу з питань безпеки Джон Лі зняв з розгляду законопроект про видачу ймовірних злочинців владі КНР. Однак наймасовіші протести в Гонконгу з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю не вщухають.