Держсекретар США Майк Помпео \ REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео кілька місяців вмовляв президента США Дональда Трампа вбити іранського генерала Касема Сулеймані.

Читайте такожЄвросоюз запросив очільника МЗС Ірану в Брюссель для обговорення ситуації в регіоні

Як пише The Washington Post (WP) з посиланням на джерела, глава держави погодився на цю відповідь Ірану в кінці грудня, коли позицію Помпео підтримав глава Пентагону Марк Еспер. Раніше The New York Times (NYT) також повідомляла, що на вбивстві Сулеймані наполягав держсекретар, передає kommersant.

Відео дня

За даними WP, спочатку Міністерство оборони США було проти усунення іранського генерала, оскільки для цього потрібно було займатися перекиданням військових на Близький Схід, а Пентагон хотів підсилити позиції в східній Азії. Підтримали ідею Помпео після обстрілу військової бази, де 27 грудня загинув американський контрактник і були поранені військові.

Газета стверджує, що після вбивства держсекретар намагався знайти підтримку в Європі. Джерело в ЄС розповіло виданню, що з цим виникали проблеми по ядерній угоді, а також поставало питання безпеки посольств європейських держав в Іраку та Ірані.

За даними NYT, президент США 28 грудня відмовився від усунення Сулеймані і вибрав наліт на табір шиїтського угруповання «Катаїб Хезболлах». Він погодився на вбивство іранського генерала після заворушень біля посольства США в Багдаді. NYT пише, що підтримували радикальну версію відповіді Ірану держсекретар Майк Помпео і віце-президент Майкл Пенс. У Пентагоні публікацію NYT назвали неточною.