Ілюстрація / REUTERS

Переговори між ісламістським угрупованням "Талібан" та іншими афганськими сторонами розпочнуться 10 березня.

Читайте такожСША і "Талібан" підписали мирну угоду

Про це йдеться в мирній угоді між США і талібами, підписаній у суботу в столиці Катару Досі, повідомляє ТАСС.

Відео дня

«Після оголошення гарантій про повне виведення іноземних військ і його часових рамок у присутності міжнародних спостерігачів, після оголошення про те, що афганська територія більше не використовуватиметься проти безпеки США та їхніх союзників, рух «Талібан» почне переговори з афганськими сторонами 10 березня», - зазначається в документі.

«Постійне і всеосяжне припинення вогню буде у порядку міжафганського діалогу і переговорів. Учасники обговорять час і деталі припинення вогню, включаючи спільну реалізацію механізмів, які будуть оголошені разом з угодою про майбутню політичну дорожню карту Афганістану», - йдеться в тексті.

США не втручатимуться у внутрішні справи Афганістану після формування нового уряду за підсумками міжафганських переговорів, зазначається в угоді. Також наголошується, що США і таліби прагнуть до встановлення конструктивних взаємин один з одним і розраховують на те, що відносини між Вашингтоном і новим урядом будуть позитивними. Вашингтон у рамках підписаної угоди зобов'язується не загрожувати територіальній цілісності і незалежності Афганістану, а також обіцяє не втручатися у внутрішні справи цієї країни, наголошується в документі.

Крім цього, керівник Пентагону Марк Еспер заявив, що США готові обнулити угоду з рухом «Талібан», якщо його представники не будуть дотримуватися домовленості, передає kommersant. «Ми закликаємо талібів виконувати зобов'язання... в тому числі підтримувати триваюче скорочення насильства по всій країні. США будуть уважно стежити за діями талібів і наскільки сумлінні їхні зусилля щодо досягнення миру», - сказав Еспер в Кабулі. За його словами, члени коаліції будуть пропорційно скорочувати чисельність військ в Афганістані в міру реалізації угоди. Еспер стверджує, що США «без вагань» анулюють угоду, у разі її порушення.

Як повідомляв УНІАН, 29 лютого Сполучені Штати та ісламістське угруповання «Талібан» підписали мирну угоду, яка може припинити війну в Афганістані, що триває вже 18 років.

Угоду було підписано в Досі (Катар).

Згідно з документом, США мають намір повністю вивести війська з Афганістану через 14 місяців, якщо таліби дотримуватимуться домовленостей. "США, їхні союзники і Коаліція завершать виведення інших сил з Афганістану упродовж 14 місяців після оголошення цієї спільної декларації та укладення угоди між США і «Талібаном», - йдеться в тексті угоди.

Після підписання угоди, за словами держсекретаря США Майка Помпео, мають початися мирні переговори між талібами і афганським урядом.

Таліби пообіцяли зі свого боку зробити так, щоб Афганістан більше ніколи не став центром екстремістських угруповань.