Ілюстрація / REUTERS

Небезпечний коронавірус потрапив у Нью-Йорк здебільшого з Європи. Про це свідчить нове дослідження, яке виявило, що інфекція почала поширюватися в місті приблизно в середині лютого.

Хоча про перші підтверджені випадки зараження стало відомо через кілька тижнів після того. Як пише New York Times, небезпечний вірус привезли саме мандрівники з Європи, а не з Азії.

"Більшість випадків точно європейські", - сказав генетик з Медичної школи Ікана Гарм ван Вакел, який виступив одним з авторів дослідження.

Відео дня

Читайте такожCNN: В Нью-Йорку близько 25% пацієнтів лікарень з COVID-19 помирають

Інша група вчених з Медичної школи Гроссмена в Нью-Йоркському університеті дійшла до аналогічних висновків, хоча досліджувала абсолютно іншу групу випадків зараження. Обидві команди досліджували геном коронавірусу, зразки яких були зібрані в мешканців американського міста в середині березня. Таким чином, вчені виявили досі невідоме поширення вірусу, яке можна було б виявити за умови початку агресивної програми тестування. 31 січня президент Дональд Трамп заборонив іноземцям перетинати американський кордон, якщо вони побували в Китаї, з якого пандемія почалася.

Тим часом, штат Нью-Йорк, який опинився серед найбільш постраждалих від коронавірусу в США, у середу зафіксував рекордну смертність від COVID-19. За один день тут померли 779 людей. Таким чином загальна кількість жертв вірусу в штаті Нью-Йорк зросла до 6268. Як зауважив губернатор Ендрю Куомо, це більш ніж вдвічі більше, ніж загинуло під час терактів 11 вересня 2001 року.

"Я пройшов через 11 вересня. Я думав, що у своєму житті ніколи не побачу нічого подібного, нічого настільки поганого і трагічного", - сказав він.

Куомо зауважив, що кількість пацієнтів, яких госпіталізували, в останні дні почала скорочуватися. Це означає, що соціальне дистанціювання допомагає стримати поширення коронавірусу, принаймні, поки що. 

Читайте такожBloomberg: У США клініки звільняють своїх лікарів за скарги у Facebook в розпал пандемії COVID-19

Штат Нью-Джерсі теж зафіксував рекордну смертність в останні дні. Губернатор Філіп Марфі повідомив про загибель 275 людей. Темп втрат зростає, якщо зауважити, що у вівторок штат втратив 232 своїх мешканців. Всього у Нью-Йорку і Нью-Джерсі від коронавірусу померли 7772 людей, і це більше, ніж в інших штатах США разом. Куомо попередив, що зростання кількості жертв може продовжитися, навіть якщо надходження нових пацієнтів у лікарні сповільниться. Тому що дуже багато людей вже досить довго перебувають в критичному стані й під'єднані до апаратів штучної вентиляції легень.