Ілюстрація / REUTERS

Пандемія коронавірусу змушує деяких активістів руху проти вакцинації переглянути свої погляди. Але, як зауважують експерти, інші противники щеплень подвоюють свій протест.

Недовіра до таких препаратів, посилена деякими зірками поп-культури, може серйозно підірвати майбутню програму щеплень, - пише The Guardian. У ВООЗ зафіксували розробку 70 потенційних вакцин. З них три зараз на етапі клінічних випробувань. Невелика, але помітна спільнота "ворогів" щеплень, здається, розділилася у поглядах, що робити далі.

"Екстремісти, фанатичні групи, які відкидають вакцинацію через принципи і чия мета - поляризувати і підривати, не змінюються. Насправді вони навіть отримують вигоду", - сказала директор організації Vaccine Confidence Project (VCP) Гайді Ларсон.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Деякі відомі люди з широкою аудиторією в соціальних мережах висловлюють свою недовіру до вакцин. Наприклад, тенісист Новак Джокович написав у Facebook, що може навіть покинути спорт через свій протест проти щеплень.

"Я не хочу, щоб мене хтось змушував вакцинуватися заради поїздок", - написав спортсмен.

Британська реп-виконавиця M.I.A. теж висловлювалася проти таких препаратів.

"Якби мені довелося обирати вакцину чи чіп, я б обрала смерть", - написала вона в Twitter. Австралійська акторка Ізабель Лукас була позбавлена титулу посла благодійної організації для дівчат після того, як заявила, що "не підтримує шлях вакцинації".

Однак, Ларсон зауважує, що є докази й на користь того, що люди, які були "з певних причин менш впевнені в позиції, у яких були проблеми лише з однією конкретною вакциною, можуть поводитися інакше в контексті пандемії" коронавірусу. Організація VCP разом з локальними партнерами по всьому світу запустила дослідження, яке тривало 18 місяців. В ході нього були проведені опитування й оцінка розмов онлайн про коронавірус, щоб оцінити підходи до майбутньої вакцинації.

Читайте такожBloomberg: Вакцина від коронавірусу буде готова до масового виробництва восени

Ларсон розповіла, що після аналізу більш ніж трьох мільйонів повідомлень у соціальних мережах щодня в період з січня до березня, вона зробила висновок, що більшість людей "прагнуть отримати вакцину і якомога швидше". Однак, буде й опір. Рух проти щеплень став глобальним в останні роки. Частково це сталося завдяки давно спростованій роботі дискредитованого британського лікаря Ендрю Вейкфілда, який пов'язав вакцини від кіру, свинки і краснухи з аутизмом у дітей.

Минулого року у ВООЗ назвали сумніви у вакцинації однією з 10 головних загроз для світу. Адже для збереження колективного імунітету щеплення повинні отримати 75-95% населення залежно від хвороби. В 2018 році опитування компанії Wellcome Trust виявило, що у світі 8 з 10 людей (79%) "погоджуються" або "швидше за все погоджуються", що щеплення безпечні. Лише 7% "не погоджуються" чи "швидше за все не погоджуються". Втім, показники відрізняються у різних регіонах. В Північній Америці і Північній Європі 73% вважають вакцини безпечними. Але у Західній Європі так думає 59%, а у Східній - 40%.

Читайте такожThe Guardian: Ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

Масштаби і потужність глобальної пандемії коронавірусу, однак, підриває опір вакцинації. Нове опитування VCP показало, що в найбільш ворожій до вакцин країні - у Франції, де лише 33% вважають такі препарати безпечними, - лише 18% відповіли, що відмовляться від щеплення від коронавірусу. У Великій Британії в середині березня про свій намір відмовитись від щеплень говорили лише 7% опитаних. У квітні таку позицію займали вже 5% опитаних британців.

В Росії, де, згідно даними Wellcome Trust, 62% людей вважають щеплення ефективними, з'явилися ознаки того, що пандемія коронавірусу посіяла внутрішні конфлікти в середовищі противників вакцин і активістів, які скептично ставляться до медицини. Адміністратор однієї з найбільших сторінок на дану тему під назвою "Правда про вакцини", сварив більше 100 тисяч підписників за недисциплінованість.

"Знаєте, що мене дивує? Я здивований реакцією противників вакцин у цій групі. Багато хто вірить, що в Росії епідемія коронавірусу. Що люди хворіють і помирають від коронавірусу", - написав анонімний адміністратор.

В Італії представник однієї з головних груп з боротьби з вакцинами Comilva Калудіо Сіміон наголосив, що щеплення - це "не єдиний спосіб заспокоїти людей". Але він додав: "Ми не ворожі до вакцин суто з принципу".