У міськраді Валенсії опублікують результати експерименту в липні / Фото Марина Григоренко

В іспанському місті Валенсія 10 квітня стартував пілотний проект по введенню чотириденного робочого тижня з вихідним у понеділок. Експеримент триватиме місяць, до 7 травня.

Як пише видання Valencia Plaza, проект реалізується за підтримки міськради Валенсії. Його метою є аналіз впливу скороченого робочого тижня на такі аспекти, як здоров'я та добробут мешканців, навколишнє середовище та економіка, особливо у сфері торгівлі, туризму та дозвілля.

У міській раді підкреслили, що збираються проаналізувати ці напрямки, щоб дізнатися вплив 32-годинного робочого тижня на "громадянські аспекти", а не тільки на бізнес, фінанси або державне управління, як це робиться в інших країнах. Центр інновацій Las Naves при міськраді Валенсії оцінить результати і підведе підсумки до 20 липня.

Відео дня

Мер Валенсії Хоан Рібо також підкреслив, що дослідження безпосередньо не вплине на "скорочення робочого часу", оскільки загальна "річна кількість робочих годин не зменшиться" через експеримент.

Це пов'язано з тим, що період проведення експерименту збігається з кількома святковими днями, які й так були б вихідними. Він розпочався з великоднього понеділка, 10 квітня; 17 квітня пройде свято Сан-Вісенте-Феррер; на понеділок, 24 квітня, мерія перенесла з 22 січня свято Сан-Вісенте-Мартір; і 1 травня - День праці.

Мер Валенсії підкреслив, що мова йде "про проведення досліджень, досвід" в рамках "осі інновацій", яка "призначена для людей". Він переконаний, що така інноваційна модель, спрямована "на благо всього валенсійського суспільства".

"Ми працюємо над речами, які приносять безпосередню користь людям, багато з них стосуються організаційних питань, організації суспільства", - заявив Рібо.

Завдяки цій ініціативі Валенсія стає "першим містом у світі, яке реалізує пілотний проект з 32-годинного робочого дня протягом місяця" із акцентом на громадян, а не на бізнес.

Скорочення робочого тижня - що відомо

Як повідомляв УНІАН, у 2021 році в Ісландії підбили підсумки експерименту по введенню чотириденного робочого тижня. Там стандартні 40 годин робочого часу на тиждень урізали до 35-36 годин, зберігши при цьому працівникам зарплату в повному обсязі. Дослідники відзначили, що при скороченні робочого часу продуктивність співробітників у більшості випадків залишилася колишньою або навіть зросла.

У листопаді 2022 року Бельгія заявила про те, що першою з країн Євросоюзу вводить 4-денний робочий тиждень. Працівники як державного, так і приватного секторів країни зможуть вибрати для себе - працювати чотири дні або п'ять. При цьому, під час 4-денного тижня громадянин повинен працювати по 9 з половиною годин на день.

А цього року у Британії завершився експеримент, в рамках якого роботодавці випробували чотириденний робочий тиждень. 92% компаній, які брали участь в експерименті, вирішили продовжити таку практику. Для деяких працівників додатковий вихідний був важливішим за зарплату: 15% сказали, що ніякі гроші не змусять їх повернутися до п'ятиденного тижня.

Вас також можуть зацікавити новини: