Тисячі ісландців кілька років працювали на чотириденці / фото ua.depositphotos.com

В Ісландії підбили підсумки найбільшого в світі експерименту щодо запровадження чотириденного робочого тижня.

Результати експерименту вважають "приголомшуючим успіхом", пише Independent.

Дослідники відзначили, що при скороченні робочого часу продуктивність співробітників в більшості випадків залишилася колишньою або навіть зросла. При цьому по ряду показників покращилося благополуччя працівників: у них зменшився рівень стресу, вони стали менше вигоряти, а також змогли налагодити баланс між роботою і особистим життям. Крім того, вони стали краще планувати свій робочий час.Читайте такожУкраїнцям у Польщі обіцяють до $5 тисяч на місяць: список найбільш популярних спеціальностей

Відео дня

Як проходив експеримент з чотириденним робочим тижнем в Ісландії

Жителі Ісландії підійшли до експерименту з усією серйозністю: у ньому взяли участь 2500 тисячі жителів країни - це приблизно 1% економічно активного населення, проходив він з 2015 по 2019 роки. Сама ініціатива надходила від профспілок.

Умови були прості: стандартні 40 годин робочого часу на тиждень урізали до 35-36 годин, зберігши при цьому працівникам зарплату в повному обсязі.

З урахуванням масштабу акції до вивчення її результатів підключили не тільки місцеві дослідницькі контори, а й мозкові центри з Великобританії.