Ілюстрація REUTERS

Академія наук Білорусі прирівняла опитування аудиторії онлайн-ЗМІ до політичних опитувань, для проведення яких потрібна спеціальна акредитація.

Про це повідомило видання "Наша Ніва".

Академія наук Білорусі прийшла до висновку, що інтернет-опитування ЗМІ щодо політичних уподобань їх аудиторії можуть вважатися "опитуваннями громадської думки про соціально-політичну ситуацію", а проводити такі опитування в Білорусі з 2012 року можна тільки за наявності спеціальної акредитації.

Відео дня

Відзначається, що президента Білорусі Олександра Лукашенка вразили результати опитувань таких ЗМІ, як "Наша Ніва", Tut.by, Onliner.by, Telegraf.by та інших інтернет-видань. На тлі майбутніх виборів президента Білорусі ці ЗМІ спробували з'ясувати політичні уподобання аудиторії за допомогою питання про те, за кого були б їхні читачі готові віддати свій голос. У результаті рейтинг Лукашенка виявився низьким.

Читайте такожЛукашенко звернувся до "майданутих" перед виборами: Майданів у Білорусі не буде

Тепер на підставі експертного висновку Академії міністерство внутрішніх справ країни може оштрафувати будь-які сайти за проведення політичних опитувань. Згідно КоАП Білорусі, за проведення нелегальних політичних опитувань на юридичних осіб може бути накладено штраф до 2700 рублів. У разі повторного порушення - від 540 до 5400 рублів.

Якщо опитування проводила фізична особа, наприклад, у соцмережі, то штраф за це порушення може скласти до 540 рублів. Якщо порушник добровільно визнає себе винним, то штраф можуть скоротити до 13,5 рублів.

Як повідомляв УНІАН, раніше Лукашенко подав документи для реєстрації кандидатом у президенти. Можлива перемога на виборах в серпні може принести йому шостий президентський термін поспіль.

Підготовка до виборів у Білорусі супроводжується пікетами опозиції і затриманням опозиційних лідерів.

Так, у білоруському Гродно був затриманий блогер Сергій Тихановський, який збирав підписи для висунення своєї дружини кандидатом у президенти.

Напередодні повідомлялося, що в Мінську невідомі викрали опозиціонера Миколу Статкевича. Опозиціонер їхав на пікет на підтримку альтернативних учасників президентської кампанії в Білорусі.